Elviselhetetlenné vált

2022.05.17. 17:30

Beindult az idei szúnyoginvázió

A Bodrog mentén tíz település polgármestere hatékonyabb gyérítést szeretne, mert területükön elviselhetetlenné vált a szúnyogok jelenléte, mely félelmeik szerint a turizmusra is negatív hatással lehet. A megye többi területén és Miskolcon is tapasztalható a megnövekedett szúnyogkoncentráció.

ÉM

Az elmúlt években előtérbe került a földi gyérítés. Fotó: Török János

Fotó: Török János

Mint korábban beszámoltunk róla, beindult az idei szúnyoginvázió. 2013 óta minden évben a katasztrófavédelem irányítja a szúnyogok elleni központi védekezést. Az egységes védekezés így költséghatékonyabb, hiszen nagy dózisban kedvezményes áron beszerezhetők a védekezéshez szükséges eszközök, illetve a védekezés is összehangolt.

Elkezdték a gyérítést

Az idén április 25-én kezdték el a gyérítést, heti ütemterv szerint haladva, mely megtalálható a honlapjukon. Természetesen a központi szúnyoggyérítés mellett minden önkormányzatnak lehetősége van saját költségvetése terhére szúnyoggyérítést végeztetni a településen. Azt, hogy mely területekre terjed ki a központi szúnyoggyérítés, szakértői vizsgálatok határozzák meg. A helyismerettel rendelkező entomológus szakemberek ismerik a szúnyogok tenyészőhelyeit és a kifejlett egyedek előfordulási helyeit, ezeken a pontokon mérik rendszeresen a csípésszámot, továbbá a vízben fejlődő szúnyoglárvák számát. Az előírások szerint a szúnyoggyérítést alapvetően kétféle technológiával végzik, ott, ahol azt a szakértő a szúnyogok egyedszám-növekedése miatt javasolja.

Földről, levegőből

Van biológiai lárvagyérítés, mely történhet földi vagy légi kijuttatással, és kémiai szúnyoggyérítés, mely földi kijuttatással történik. A biológiai gyérítés során egy baktérium által termelt fehérjetartalmú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire a vízbe. A kisebb vízfelületekre járműre szerelt nagynyomású permetezővel, a nagyobb vízfelületekre pedig repülővel juttatják ki a készítményt. A kémiai szúnyoggyérítés során egy piretroid hatóanyagú irtószert permeteznek a szakemberek földi úton, azaz platós gépjárművön rögzített berendezések segítségével.

A megelőző években légi kezeléseket is alkalmaztak, azonban a légi kijuttatásra engedélyezett szúnyogirtó készítmények engedélye lejárt, így a továbbiakban ezt a technológiát csak járványügyi veszélyhelyzet esetén, az országos tiszti főorvos egyedi hozzájárulásával lehet használni. Az elmúlt két hétben a Tisza árterületén történt lárvagyérítés légi módszerrel, folyadékot és granulátumot juttattak ki a szakemberek. A csípőszúnyogok számára nem csak a folyópartok és a tavak növényekkel borított szegélyei jelentenek ideális élőhelyet. Számos fajuk emberközeli életmódot folytat, ház körüli edényekben, virágcserepekben, kerti tárgyakban összegyűlt vízben, árkokban fejlődik ki, meleg időben akár egy hét alatt.

Ne legyen pangó víz

Ezért is fontos a lakókörnyezetünkben felszámolni a szúnyogok számára kedvező élőhelyeket, tenyészőhelyeket. A kerti edényekben lévő álló vizeket öntsük ki, vagy fedjük le, illetve hetente többször cseréljük – hívja fel a figyelmet Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában