Vegyipari Pályaorientációs Nap

2022.05.18. 17:30

Kiengedték a vegyipar szellemét a palackból a Miskolci Egyetemen

A járványhelyzet miatti kényszerű szünetek után immár 4. alkalommal rendezte meg a Miskolci Egyetem és a megye legnagyobb vegyipari vállalatai, a BorsodChem Zrt., a Mol Petrolkémia Zrt. és a Kiss Cégcsoport a Vegyipari Pályaorientációs Napot.

ÉM

Kiss László, Horváth Zita és Viskolcz Béla is kísérletet mutatott be. Fotó: Ádám János

Az eseményre a megyéből a vállalatok és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett különbuszokkal közel 500 általános és középiskolás diák érkezett. 

A rendezvényt prof. dr. Horváth Zita rektor és Kiss László, a Kiss Cégcsoport tulajdonosa nyitotta meg a Miskolci Egyetem Díszaulájában.

Várják a fiatalokat

A rektor örömét fejezte ki, hogy ilyen sok fiatal megjelent, akik reményei szerint az egyetem hallgatóinak sorát erősítik majd néhány éven belül. Az egyetemi vegyészmérnökképzés előnyeinek ismertetése mellett bejelentette, hamarosan tovább bővül a „kínálat”, és Kazincbarcikán is képeznek majd vegyészmérnököket, valamint az egyetemi mesterszaki képzés is beindul szép számú jelentkezővel. Felhívta a figyelmet arra a határozott pályaívre, amely az általános és középiskolai kémia, fizika, matematika tanulásán keresztül az egyetemig, majd pedig egy biztos megélhetést nyújtó szakmáig vezet. Hiszen az egyetem elvégzése után nem kell sokáig keresgélni, egykét hónapon belül könnyen el lehet helyezkedni – hangsúlyozta.

Az egyetemre való bejutást pedig az okleveles technikusképzés segítheti nagyban elő – tette hozzá a rektor. Kiss László szintén a biztos megélhetést emelte ki a szakma ajánlásával, és rámutatott, rendkívül széles spektrumban keresnek munkavállalókat a vegyipar területén, hiszen a megyében az egyik legerősebb a vegyipari ágazat. A megnyitó záróakkordjaként pedig jelképesen kiengedték a vegyipar szellemét a palackból.

Lakatos István és Pap Levente a Hunyadi Mátyás Általános Iskolából érkeztek, hetedik osztályosok. Még sohasem jártak az egyetemen, érdeklődéssel tekintettek körbe az ünnepséget megelőzően. Érdekli őket a kémia, és tudják, hamarosan dönteniük kell, melyik középiskolában folytatják a tanulmányaikat. Ezért is szívesen jönnek a hasonló tájékoztatókra, ahol a döntést megkönnyítendő információkhoz juthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában