Kettős emberölés

2022.05.23. 14:00

Az ítélőtábla tárgyalja a szikszói gyilkosságot

Hét évet kellett várni, hogy bíróság elé tudják állítani az idős házaspár megölésével megvádolt férfit.

Fotó: Shutterstock

A Miskolci Törvényszék által megállapított tényállás szerint Sz. Sándor 2011. áprilisában, kora este az általa korábbról ismert idős házaspár szikszói  házához indult, miközben családjának azt mondta, üzleti tárgyalásra kell mennie Miskolcra. Becsengetett, az idős pár – a 83 éves férfi és a 79 éves felesége – beengedte az ismerős férfit az udvarra.

Ekkor a férfi – vélhetően  egy téglával, majd puszta kézzel – mindkét idős sértettet a fején többször, nagy erővel megütötte, majd a földre eső áldozatait testszerte ütlegelte, illetve megrugdosta. Ezután a magatehetetlen férfit a fáskamrába, míg feleségét a szemközti fészerbe húzta és végtagjaikat műanyag madzaggal összekötötte.

Sz. Sándor  a ház szobáit feltúrta, azt nem sikerült megállapítani, hogy eltulajdonított-e onnan valamit. A kutatást befejezve a lakás ajtaját kulcsra zárta és elhagyta a helyszínt. A magukra hagyott idősek a bántalmazás következtében, nem sokkal később  életüket vesztették. Holttestüket csak két nappal később az egyik szomszéd fedezte fel. A támadó a bűncselekmény másnapján külföldre utazott és csak a holttestek megtalálása utáni napon tért vissza Magyarországra.

A kettős gyilkosság nyomozása elhúzódott, sőt az eredménytelenség miatt öt év elteltével le is zárták a  vizsgálatot.

Az ügyet 2016-ban nyitották meg újra, a készenléti rendőrség kiemelt ügyek osztálya új szempontok alapján újrakezdte a nyomozást. Ekkor került képbe Sz. Sándor,  aki polgárőrként is tevékenykedett Szikszón. Kiderült, hogy a gyilkosság idején anyagi gondokkal küzdött, az alibije pedig nem volt stabil. Végül genetikai szakvélemény igazolta, hogy a DNS-e megegyezik azzal, amit a házaspár megkötözésére használt köteleken rögzítettek a nyomozók. Sz. Sándor ellen így 2018-ban emeltek vádat és a büntetőügyet tárgyaló Miskolci Törvényszék első fokon  2021. októberében hozott első fokú ítéletet.

Az ügyészség fellebbezett

A bíróság nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte a férfit. A törvényszék megállapította, hogy a vádlott legkorábban 30 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet ellen az ügyészség a vádlottnak a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből történő kizárása érdekében fellebbezett. Az ügyet ma kezdi el tárgyalni a Debreceni Ítélőtábla dr. Háger Tamás vezette tanácsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában