Szúnyoggyérítés

2022.05.25. 07:30

Szerdán is reszkethetnek a pici vérszívók

A héten hatvanöt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen tartanak vagy tartottak szúnyoggyérítést.

BLCS

Hétfő és kedd után szerdán ismét nekivágnak a katasztrófavédelem munkatársai a szúnyoggyérítésnek. A 65 borsodi településből már csak 16 van hátra. Szerdán a következő településeken végeznek földi, kémiai gyérítést: Cigánd, Dubicsány, Hét, Múcsony, Prügy, Putnok, Révleányvár, Ricse, Sajókaza, Szuhakálló, Taktabáj, Tiszacsermely, Tiszakarád, Tiszaladány, Tiszatardos, Zemplénagárd, olvasható a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében. 

A szúnyogirtó készítményt autóra szerelt permetezőberendezésekkel juttatják ki a szabadba permetfelhő vagy köd formájában. A ködöt képező technológiát növényzettel sűrűn borított környezetben alkalmazzák. Mivel a létrejövő sűrű köd egy kis időre korlátozza a látási viszonyokat, forgalmas helyen nem ezt használják. A forgalmasabb területeken permetfelhő formájában juttatják ki az irtószert. A két eljárás során ugyanazt a készítményt permetezik. 

Hektáronként fél liter 

A tájékoztatás szerint a nagyon kis mennyiségben kijuttatott irtószer emberekre, háziállatokra, növényekre ártalmatlan, az csak több ezerszeres dózisban fejtene ki negatív hatást. Hektáronként mindössze fél litert permeteznek ki belőle, kijuttatás után néhány órával pedig le is bomlik. A kivitelezés késő este és éjszaka történik a települések belterületén.

(A borítóképen: Országszerte ezekben a napokban szállnak fel a gépek | Fotó: MW)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában