Miskolc

2022.05.25. 18:02

A miskolci közgyűlésen téma lesz a hitelfelvétel, de „csak” 4 milliárd a tét

A svájci frank alapú kötvények visszavásárlása miatt lenne szüksége a 4 milliárd forintra a Miskolc Holding Zrt-nek.

SZB

Forrás: ÉM

Összesen 16 – közöttük a szerda délutáni állapot szerint 1 sürgősségi indítvány szerepel a miskolci közgyűlés már összehívott rendes májusi ülésének napirendjén. A meghívó szerint a napirendek közül négyet zárt ülésen tárgyal majd a testület.

A zárt ülésen tárgyalandók között szerepel a Javaslat a Miskolc Holding Zrt. által kibocsátott „Várost építünk I. - Miskolc Kötvény” és a „Várost építünk II. - Miskolc Kötvény” visszafizetésére szolgáló hitelhez szükséges biztosítékok vállalására és a kapcsolódó döntések meghozatalára címet viselő előterjesztés.

Emlékezetes, hogy az április 7-én megtartott rendkívüli közgyűlésen is téma volt a hitelfelvétel. Akkor összesen 8 milliárd forint volt a tét, amelynek felét gazdaságfejlesztésre – iparfejlesztéshez használható területek megvásárlására – szándékozott volna költeni a város, a másik 4 milliárd az előbb említett svájci frank alapú kötvényekkel kapcsolatos kötelezettségekre. A kötvények ügye a Káli Sándor vezette baloldali vezetésű önkormányzat idejére vezet vissza, és mind a mai napig megoldatlan. Április 7-én a Veres Pál vezette városvezetés javaslata ellen szavazott a Fidesz és a KDNP frakció, tartózkodott a Velünk a Város képviselőcsoport három tagú DK-s frakciócsoportja, így a közgyűlés elutasította a 8 milliárdnyi hitel felvételét.

Akkor a DK-s dr. Mokrai Mihály – aki az önkormányzat gazdálkodási tanácsnoka – magyarázatként elmondta, hogy a hitelfelvétel nagyon rossz anyagi helyzetbe hozta volna a miskolci önkormányzatot, amelynek így is nagyon feszes, csak fegyelmezett, szigorú gazdálkodással teljesíthető idei költségvetése van.  

Igennel szavaz a DK is

„Az a helyzet, hogy az önkormányzatnak mindenképpen vissza kell vásárolni a két svájci frank alapú városfejlesztési kötvényt. Ezt már nem lehet húzni tovább – válaszolta kérdésünkre dr. Mokrai Mihály. – Ha ezt nem lépi meg az önkormányzat, akár fizetésképtelenné is válhat.

Mint megtudtuk, a mostani előterjesztésben már nem az szerepel, hogy az önkormányzat veszi fel azt a bizonyos 4 milliárd forint kölcsönt, hanem a Miskolc Holding Zrt. Az önkormányzat mostani döntése arról szól, hogy a fedezetet, amely a kötvények mögött állt, továbbra is biztosítja az önkormányzat a Holding számára.

Dr. Mokrai Mihály azt is elmondta, hogy a mostani javaslatot a DK-s frakciócsoport meg fogja szavazni, mert ez ilyen formán fontos a város számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában