Időközi választás

2022.06.25. 11:30

Három borsodi településen négy időközi választás lesz vasárnap

Haláleset miatt Ongán és Gagybátorban polgármestert választanak vasárnap. Szentistvánbaksán feloszlatás miatt képviselő-testületi tagokra is voksolhatnak a választópolgárok.

Szaniszló Bálint

Fotó: Fehér Gábor

A járvány  idején elrendelt veszélyhelyzet miatt időközi önkormányzati választások sorát nem lehetett megtartani Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A korlátozás feloldása után most sorra következnek az időközi helyhatósági választások.

Halálesetek, lemondások, feloszlatások miatt vált szükségessé több településen, hogy időközi választáson kérjék a választásra jogosult lakosság véleményét arról, hogy ki, kik legyenek az adott település vezetői.

Vasárnap megyénk három településén tartanak időközi választást

Szentistvánbaksán az idő előtti voksolásra azért van szükség, mert a képviselő-testület egy tavalyi önkormányzati határozatával kimondta önmaga feloszlatását. A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény szerint pedig az önkormányzati képviselő megbízatása megszűnik a képviselő-testület feloszlatásával, míg a polgármester tisztsége a képviselő-testület feloszlatásának kimondását követően az új polgármester megválasztásával.
A kistelepülésen a 4 képviselői helyre összesen 12-en jelentkeztek be, a polgármesterségért pedig 3 független jelölt kandidál, Orosz Viktor, a korábbi polgármester, Rontó István és Vizi Károlyné Horváth Mónika.

Független jelöltek

Ongán a polgármesteri tisztséget 1994 óta betöltő Madzin Tibor halála miatt szükséges új településvezetőt választani, ott két független jelölt, Takács László és dr. Trizsi Zalán száll ringbe a polgármesterségért.

Gagybátorban ugyancsak haláleset – a 2019 óta polgármesterkedő Horváth Kálmán elhunyta – miatt vált szükségessé az időközi voks. Horváth József, Horváth Zsófia és Tóth Istvánné jelentkeztek a posztra, mindhárman független jelöltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában