Fürdőzés

2022.06.26. 07:00

Kiváló a borsodi tavak vízminősége

A vízminőség vizsgálata a természetes fürdővizek forgalmára erős hatással van.

Detzky Anna

Fotó: Vajda János

Kiváló és jó minősítést kaptak a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK) megyénk természetes fürdővizei. A strandok üzemeltetőitől tudjuk, hogy számos pozitív visszajelzés érkezik hozzájuk ezzel kapcsolatban. A szabad vizek minőségét egyébként mintavételezéssel rendszeresen ellenőrzi a hatóság. 

Több üzemeltető bezárt 

A Vadnai-tó és a Mályi-tó jó, a Muhi-tó kiváló minősítést kapott. Ezeken a fürdőhelyeken a vízminőség mellett a szolgáltatások színvonalát is vizsgálták. Alapvető elvárás ugyanis a tiszta és rendezett pihenőterület. Fürdésre kijelölt hely még az újonnan megnyílt tiszabábolnai Babuna Beach. 

Több korábban működő megyénkbeli fürdőhely bizonytalan időre bezárt. Az Arlói-tó Suvadás-ligetet, a Hejő-tó Vice Beach szabad­időparkot, a mezőzombori Dorgó-tó elnevezésű természetes fürdőhelyet 2022-ben üzemeltetője nem kívánja működtetni. 

A laboratóriumok a fürdővizeket a fürdési idény megkezdése előtt, majd a szezon ideje alatt havonta mintázzák. Ez alapján a fürdővizek „kiváló”, „jó”, „tűrhető” vagy „kifogásolt” minősítést kaphatnak. Ha nincs kellő számú minta – még új a fürdőhely, vagy nem volt mintavétel –, a fürdővíz „nem minősíthető” megjegyzéssel szerepel. 

A három kiemelkedő minőségű megyei fürdőhely üzemeltetője is beszámolt lapunknak az értékelésről. 

– Szemmel látható a jó vízminőség nálunk, mert 5 méter látótávolságunk van a víz mélyén, és az édesvízi medúza is megél a Vadnai-tóban. Szerencsés helyen fekszik a tó, több természetes forrás táplálja – mondta Szatmári Gergő, a Vadna Park üdülőközpont cégvezetője.

– Kavics- és szénágyon keresztül folyik bele a források vize. 9 méter a vízmélység, ezért a minőséget a napsugárzás sem befolyásolja. Értelemszerűen figyelünk a tó környezetére is. Búvárok vannak, akik folyamatosan tisztítják a tavat az esetleg bepergő hulladéktól. Kötelező kitűzni a bejárathoz a vízminőséget, amivel kapcsolatban rengeteg visszajelzést kapunk. A neten is követik az emberek a természetes fürdővizek minősítését. 

– Hozzám elég nagy rész tartozik a Mályi-tóból. Rendszeresen kiszedjük a vízbe behulló vagy a parton található szemetet. A vízinövények elburjánzását is igyekszünk meggátolni. A víz minőségét ez nem sokban befolyásolja, ahogy az idei halpusztulás sem – hangsúlyozta Bajnok László, a Mályi Beach üzemeltetője. 

– Előnyös, hogy Muhiban bányatavak vannak, jók a természeti adottságaink. Akár 8 méter mélyre is le lehet látni a vízben. A karsztkavicsok sokszor megtörik a hullámokat, így tisztán tartják a vizet. A vízminőség szempontjából az sem utolsó szempont, hogy magántulajdonban van a tó. A strandolók miatt a parton muszáj napi kétszer összeszedni a szemetet – fejtette ki a muhi RealXtreme Víziparadicsom munkatársa. 

(A borítóképen: Népszerű a szabad vízi fürdőzés | Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában