Időközi választás

2022.07.02. 11:30

Mutatjuk, hol lesz egy napon öt időközi voksolás Borsodban

Borsod-Abaúj-Zemplén megye öt településén választanak polgármestert a vasárnapi időközi szavazáson, egy esetben a korábbi települési vezető lemondása, illetve - négy esetben - halálesetek miatt.

Szaniszló Bálint

Forrás: MW

Fotó: Zsedrovits Enikő

A koronavírus járvány miatt veszélyhelyzetet hirdetett ki a kormány. Ez volt az oka, hogy időközi önkormányzati választások egész sora maradt el országosan és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. A veszélyhelyzet megszüntetése után, a kormány korlátozást feloldó döntése értelmében sorra meg lehet tartani az elhalasztott, vagy meg sem hirdetett időközi voksolásokat. Általában halálesetek, lemondások, feloszlatások miatt vált szükségessé több településen, hogy időközi választáson kérjék a választásra jogosult lakosság véleményét arról, hogy ki, kik legyenek az adott település vezetői.

Független jelöltek sora

A súlyos anyagi gondokkal is küszködő Bódvalenkén 2020. őszén mondott le Rusznyák Zsolt, a község 2019-ben nagy fölénnyel megválasztott korábbi vezetője. Ezért vált szükségessé az időközi polgármesterválasztás megtartása. A vasárnap esedékes voksoláson két független jelölt indul a polgármesteri posztért: Beri István és Rusznyák Elemér. A település 176 választásra jogosult polgára dönt majd arról, ki lesz a falu első embere.

Kislászló Csaba, Igrici polgármestere tavaly nyáron tragikus hirtelenséggel távozott az élők sorából. A vasárnap megtartandó időközi polgármesterválasztáson három független jelölt, Gombos Katalin, Tenczel Gábor és Tóth Sándor méretteti meg magát. A településen 872 választópolgár járulhat az urnák elé Burainé Hajdú Éva jegyző tájékoztatása szerint.

Tavalyelőtt decemberben ugyancsak tragikus hirtelenséggel hunyt el Szőlősardó polgármestere, Holló István. A település 99 választásra jogosult lakója most Ritó László és Tóthné Adorján Andrea Mária közül választhat. Érdekesség, hogy a településen – ugyancsak a korábbi polgármester halála miatt – 2004-ben is időközi választást kellett tartani.

Sleszák József, Galvács polgármestere 2021 tavaszán hunyt el. A hét utolsó napján megtartandó időközi választáson mindössze egy jelölt, a független Filó Gergő száll ringbe a tisztség elnyeréséért.

Záborfalván sokkal népesebb a polgármesteri tisztségre bejelentkezők névsora. A súlyos betegség miatt 2020. őszén elhunyt Horváth Tibor megüresedett posztjára öt független polgármesterjelölt kandidál. Farkas Attila, Szabon Tibor, Ruszó Zoltán, Lázi Csaba és Gulyás Dénes között választhat vasárnap a település 324 választópolgára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában