Rajongó

2022.08.07. 15:30

Édesapjától örökölte Merci-imádatát (fotókkal, videóval)

Mindennapi kocsija, luxus- és rallyautója is Mercedes. És hol máshol: a Mercedes-szalonban dolgozik.

HM

Fotó: Bujdos Tibor

Egész gyermekkorát végigkísérte a Mercedes autók varázsa, kezdi történetét Tóth Roland, aki ma egy maga építette luxusmerci tulajdonosa. Édesapja nagy rajongója volt a márkának, talán kevesen mondhatják el magukról, hogy amikor megszületettek, a kórházból egy nagy fehér Mercedes-szel vitték haza. Nos, Roland igen. Aztán teltek az évek. Amikor megszerezte a jogosítványát, megkapta nővére 20 éves Mercedes W124-ét, és végre neki is lehetett egy saját autója. Imádta, ám később lecserélte, de nem érezte, hogy az új lenne az igazi.

- Visszatértem a jó öreg, dorombolós Mercihez, a W124-hez. Apával elterveztük, hogy milyen újításokat, átalakításokat fogunk véghezvinni rajta, azt akartuk bebizonyítani, hogy egy régi autóból is lehet egy teljesen új dizájnt létrehozni, egy egyedi stílust.

Édesapja emléke

Ám a Tóth-család számára elérkezett életük legtragikusabb napja. 2013. december 22-én ebéd közben az édesapa rosszul lett, és az 5 perc alatt kiért rohammentősök sem tudtak már segíteni rajta. Szívinfarktus.

Roland életét teljesen meghatározza ez a nap, innentől az édesapja korábbi álmának szenteli az életét, neki állít emléket a mostani, felújított Mercivel, egy W124-essel is.

- 1990-es gyártmány, 2500 köbcentis szívódízel motorral, négysebességes automata váltóval felszerelt. Eleinte még jártam vele, majd 2017 nyarán kezdődtek a munkálatok, lakatolás, fényezés, megkapta a levegős futóművet, a nagy kerekeket.

Show-autó lett

Ma már csak show-autóként használja, kiállításokra hordja. Mint mondja, nagy álma volt, hogy legalább egy díjat kapjon, de azóta már több mint egy tucat az elismerések száma.

Nézzük az autót, igazi luxusmerci, tele extrákkal.

- A belsejéhez soha nem nyúltam. Mióta nálam van, az ülések így néznek ki. Elől viszont nem Mercedes emblémát láthatnak, hanem egy Maybach-ét, ami a Mercedes luxusvonala. 1990-ben ilyen nem készült. Egy barátommal azonban arra jutottunk, mi lenne ha, készült volna: ezt próbálom most megjeleníteni.

Tavaly kezdett hozzá, az extrák ezt a világot idézik, ajtófüggönyök, szőnyeg, emblémák, mindenféle tartozékok. Roland megjegyzi, egy ilyen autó mindig fejlődik, készül, évekig lehet rajta mit csinálni. Jövőre jöhet az új felniszett, kis mortorikus felújítás.

Roland hol máshol dolgozna, mint a miskolci Mercedes-szalonban.

- Nagy álmom volt. Munkásként dolgoztam az egyik miskolci gyárban, és 2019-ben amikor készen lett az autóm, gondoltam egy nagyot, beleültem, és elmentem a szalonba, mondtam, szeretném megmutatni. Nem gondoltam volna, hogy a két nagyfőnök is lejön megnézni, fotózgatták. Alig értem haza, csörgött a telefon, behívtak állásinterjúra. Ennek három éve.

Régiből újat

Egy évig autókozmetikával foglalkozott, két éve a lakatosműhelyben, a karosszéria- és fényezőüzemben, törött autókat javít. Imád a régiből újat varázsolni. Roland márkahűségére a külseje is utal, vádliján, karján a Mercedes-re utaló tetoválások.

- Valahol olvastam: van, hogy a szenvedélyed meghatározza a jövőd. Ez tökéletesen rámillik. Mivel egyre jobban akarom, egyre jobban húznak a szálak. Szeretnék egy saját brandet kiépíteni, boldog vagyok, hogy sok új barátot szerzek országszerte. Öröm látni az emberek arcán a reakciót, amikor meglátják az autómat. Talán élmény és inspiráció az, amit adni tudok.

Tóth Roland saját, mindennapi használati autója is Mercedes, a luxusautó kisebb változata, egy W190-es, és van most már még egy, amivel rallyzik. Mert ez a sport egy új szerelem kezdete.

- Gyerekként sokat sportoltam, azaz mindig vonzottak a versenyek, és most is nagyon szeretem csinálni, jó visszajelzéseket kapok. Ehhez próbálok most szponzorokat, valami segítséget szerezni. Szerintem kevesen rallyznak Mercédesszel, én látok benne fantáziát - mondja.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában