Történelmi Avas

2022.08.08. 20:00

Kevés lenne a pénz az Avas kilátó tervezett felújítására

Az eredeti 530 milliós költségvetést az építőipari infláció jelentősen megemelte, és lejárt az építési engedély is, tudtuk meg a tervezőtől.

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

Három projekt indul a történelmi Avas fejlesztésének részeként, írtuk egy éve. Az első a beruházás a Horváth-tetőn (ez majdnem teljesen kész), a második az Avastetőé (erről is beszámoltunk a napokban, közbeszerzés alatt áll a fejlesztés), a harmadik az Avasi kilátó felújítása. A harmadik beruházás terveit Viszlai József Ybl-díjas építész készítette. Tavaly azt írtuk: elkészültek a kiviteli tervek, így elkezdődhet a közbeszerzési eljárás a kivitelezésre. 

A korábban ide tervezett üveglift elrontotta volna a kilátó sziluettjét, mondta egy éve Szunyogh László, Miskolc főépítésze. Hangsúlyozta: a jelenleginél sokkal egységesebb szerkezetet kap a kilátó. Újdonság, hogy míg a presszó szintjén most az ablakoknak mellvédje van, a felújítás után padlótól mennyezetig üveg lesz, így teljes panoráma tárul a látogató elé. Kérdés, megvalósul-e.

Hatvan éve nem renoválták

Viszlai Józsefet arról kérdeztük, hol tart most a kilátó felújításának ügye, várható-e, hogy a közeljövőben elinduljon az építkezés.

– Négy hónap megfeszített munkával csináltuk meg a kiviteli terveket. Aztán eltelt másfél év, a Miskolc Holdingtól átkerült az önkormányzathoz a lebonyolítás, közben lejárt az építési engedély, melynek újbóli megszerzése is hónapokba telik. Az eredeti 530 milliós költségvetést az építőipari infláció jelentősen megemelte – válaszolta az építész. Mint fogalmazott: nem tudja, hogy ebből a pénzből az építőipari és a forint infláció miatt mit tudnak megvalósítani, ha elkezdődne a rekonstrukció. Pedig szükség lenne a szerkezet megerősítésére, hőszigetelésre, a nyílászárók cseréjére, hiszen építése óta, 60 éve nem nyúltak hozzá érdemben az építményhez. 

Az építész nem érti, miért kellett ennyi ideig húzni az előkészületeket, és attól tart, már a pályázati pénzek sem lesznek elégségesek az építkezésre, mire a kivitelezői pályáztatást eredményesen lefolytatják.

Örömmel mutatta viszont, hogy a Zsófia-kilátót sikerült Lillafüreden újjáépíteni. Azt kevesen tudják, hogy a kilátó terveit az ő építészirodája készítette, az építtető Északerdő Zrt. által kiírt pályázatot nyerték meg 4-5 éve. Teljesen új kilátót kellett egyébként tervezniük, hiszen az 1902-es, korábbi építményről csak néhány korabeli fotó maradt fent.

A történelmi Avas fejlesztésének további lépései kapcsán érdeklődtünk a  miskolci önkormányzatnál, de választ nem kaptunk kérdéseinkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában