Tavaszra készülhet el a projekt

2022.09.26. 07:00

Így még nem sokan látták Miskolctapolcát - fotókkal, videóval

Sokmindenre hasonlít most Miskolctapolcán a tó, a park, a fürdők környéke, csak nem egy turisztikai zászlóshajóra.

Szaniszló Bálint

A geotermikus parkot lezárták az építkezés idejére

Fotó: BNR

Régóta várt munkálatok kezdődtek el Miskolctapolcán tavasszal. A Miskolctapolca turisztikai fejlesztése című projekt keretében 628 millió forint felhasználásával megújulnak a parkokban lévő sétányok, új parkbútorokat és pavilonokat is elhelyeznek, a Csónakázó-tavat pedig megszabadítják a felgyülemlett felesleges iszaptól. Az építők által elfoglalt munkaterület a Hotel Kitty parkolójánál kezdődik, és magában foglalja a Barabits sétányt, az úgynevezett geometrikus parkrészt és az ősparkot is. A projekt keretében aztán teljesen megújul a tó környéke is, de – a projekt szerint – kialakítanak egy tanösvényt is.

Hiányos infók 

Kétségtelen, hogy egy ekkora beruházás nem csekély felfordulással jár és ezt már az elején tudomásul vették a környéken élők és az érintett vendéglátók. A Miskolctapolcára érkező turista azonban már nem volt ennyire türelmes, hiszen nem sok információhoz volt lehetősége jutni. Csak azt látta, hogy mindenütt lezárások vannak, és segítségükre lévő tájékoztató táblával pedig alig találkoznak. Miután mi is többször szóvátettük a tájékoztatás hiányosságait, elhelyeztek néhány kisméretű angol és magyar nyelvű tájékoztatót, amelyek az utóbbi többnapos esőzései nyomán igencsak megviseltek.

Gödrök közt, sötétben 

Az építők folyamatosan dolgoznak, de változatlanul probléma, hogy a munkaterületek nincsenek mindenütt egyértelműen elhatárolva azoktól a sétányoktól, gyalogutaktól, amelyeket a kikapcsolódni vágyók, vagy a Barlangfürdőbe igyekvők használnak. Nemrég számoltunk be egy balesetről, egy Miskolctapolcán tartózkodó turista lába sérült meg súlyosan, mert belelépett egy rozsdás vasdarabba. Mások az esti, meglehetősen gyér közvilágításra panaszkodnak, félhomályban, sötétbe kell botorkálniuk, ha el akarnak jutni egyik helyről a másikra.  

Ma már nem túl szívderítő látvány a Csónakázó-tó sem, megkezdődött a víz leeresztése, amelyet a felgyülemlett iszap eltávolítása követ. Több helyen a szegélyköveket is kijavították már az építők, máshol viszont balesetveszélyt jelent a hiányos part.

Fotós: BNR

Tavaszra „világos” lesz 

Mivel lényegében vége van a nyári turistaidénynek, ezek a problémák visszaszorulnak, az építőknek a turistákkal nem, legfeljebb a téllel kell majd megbirkózniuk. Ígéretek szerint ugyanis jövő tavaszra elkészül a projekt, legalábbis a tájékoztató táblákon jövő tavaszig kértek türelmet a turistáktól.  

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában