Segítsünk nekik!

2022.09.30. 18:00

Nem tudni, hogy jutnak majd el iskolába a gyerekek

Két elektromos buszra lenne szükség – ez lenne a legnagyobb segítség a Szimbiózis Alapítványnak, hogy a fogyatékos gyerekek iskolába és óvodába szállítását ne kelljen megszüntetniük.

PN

Jakubinyi László elnök, Szimbiózis Alapítvány

Fotó: MORICZ SABJAN SIMON

Az áram, a gáz, az üzemanyag és a takarmány árának növekedése a Szimbiózis Alapítványt is nehéz helyzet elé állította, számos nehéz döntést kellett meghozniuk.

Ezek érintik a fogyatékos gyerekek iskolába és óvodába szállítását. Most segítségre lenne szükségük, hogy ezt ne kelljen megszüntetniük. Ezt a feladatot rajtuk kívül senki nem látja el. Ráadásul a gyerekek szülei így eddig el tudtak menni dolgozni, míg külön figyelmet és gyakran speciális körülményeket igénylő gyermeküket gondos kezekre bízták. Mivel a benzinár az alapítvány esetében nem árstopos, így nincs esélyük arra, hogy ezt a szolgáltatást fenn tudják tartani a jelenlegi eszközparkkal.

- Miskolc egész területéről és 50 kilométeres vonzáskörzetéből eddig 4 busszal, köztük két nagy busszal szállítottuk első körben az iskoláskorú gyerekeket a speciális iskolákba, a következő körben pedig az óvodás gyerekeket vittük – nyilatkozta a Borsod Online-nak Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke. - Ezek akadálymentesített buszok voltak, vagyis kerekesszékkel is fel lehetett rájuk szállni.

Törődéssel

- Nálunk prioritás volt az, hogy a súlyos, nagy figyelmet igénylő gyerekeket vittünk, például gyakori epilepsziás rohammal küzdőket, vagy autistákat, akiket bármilyen hirtelen zaj-, vagy fényhatás megrémíthet. Mindig volt velük egy kocsikísérő kollégánk is, nemcsak a gépkocsi vezetője, és mindig nagy gondossággal jártunk el. Minden esetben otthonról szállítottuk őket az oktatási intézménybe, és délután pedig haza. Így a szülő el tudott menni dolgozni. Például sok egyedülálló szülőnek tudtunk így segíteni – mondta az elnök. – Azt szerettük volna, hogy a család életminősége jobb legyen, nemcsak úgy, hogy szállítjuk a gyereket, hanem több bevételük lehessen azáltal, hogy a szülő visszamehet dolgozni – hangsúlyozta.

Éves üzemanyagkvótájukat szeptember végéig elköltötték, olyan magas az üzemanyag ára árstop nélkül, hogy ezt már nem tudják a havi térítési díjakból és a normatívából kigazdálkodni. – A szülők részéről nincsen meg a fizetőképesség, a havidíj 6 ezer forint, vagyis olcsóbb mint egy vidéki bérlet, de ezekkel a feltételekkel már nem tudunk szállítani – mondta Jakubinyi László.

- Az állami normatíva szerint 8-tól 16 óráig kellett volna korábban is üzemelnünk hétköznaponként, de a Szimbiózis ehelyett korábban is reggel 6-tól este 6-ig szállított. Mi eddig is erőnkön felül dolgoztunk.

Milliós álmok

Önerővel is rendelkeznek, állami céltámogatásként 7 millió forintot költhetnének el egy 5 évesnél nem öregebb buszra jövő tavaszig. A használt buszok piacán egy ilyen idős, 9 fős elektromos jármű 15 millió forintnál kezdődik, és ezek még nem akadálymentesek. Egy busz akadálymentesítése hozzávetőleg 1 millióba forintba kerül. 

Jakubinyi László szerint két elektromos busszal meg tudnák oldani a szállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában