Ezt érdemes megnézni!

2022.10.01. 09:25

Újra csapolni készülnek az újmassai őskohóban

Hogyan lesz az ércből vas, a vasból sín? Ez is kiderül a 15. Fazola Fesztiválon.

HE

Archív képünkön: Fazola-nap az őskohónál

Fotó: Ádám János

Az idén is a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében rendezik meg a Fazola Fesztivált, ezúttal a 15.-et. 

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Gyűjteményének munkatársai szabadtéri rendezvényre hívják az érdeklődőket október 8-án, szombaton délelőtt 10 órától délután 3 óráig Újmassára. 

A megnyitó után tiszteletbeli kohászt avatnak, majd a minden évben nagy sikert arató látványcsapolás következik a Fazola-kohónál. Az Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány azt mutatja be, miként történhetett a vascsapolás Fazola Frigyes idejében, az 1800-as évek elején. 11 órától már a kovácsok „zenélnek” kalapácsukkal. Bárki megismerheti erőt próbáló és ügyességet igénylő munkájukat, valamint a kovácsolás technikáját. 

A nagykalapács 

Határ a csillagos ég! – Űrmérnökség Miskolcon. Ezzel címmel tart bemutatót a Miskolci Egyetem Anyag- és Vegyészmérnöki Kara, továbbá az öntészet rejtelmeibe avatja be a kicsiket és nagyokat, valamint az anyagtudományi játszóházba is várja őket. Ezután egy kis mozgás következik. Az Észak-Keleti Átjáró Egyesület kamabajnokságra hívja a csapatokat. Életre kel a nagykalapács is, amikor a vízikerekes hámorban mesterségbemutatót tartanak a farkaskalapáccsal. Ha valaki kíváncsi rá, hogyan készül a diósgyőri sín, a hengerlési bemutatón érdemes részt vennie a vasverő hámorban.

Lesznek múzeumpedagógiai foglalkozások is, déltől 1 óráig pedig tárlatvezetések, amiknek keretében a látogatók megismerhetik a Kohászati Gyűjtemény kincseit. Emelem kalapom címmel a Miskolci Gombász Egyesület tart gombaismereti bemutatót és játékos gyermekfoglalkozást. Izgalmasnak ígérkezik a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Mérnöki Kamara beszélgetős programja is, ahol az ipar és a gazdaság lesz a téma. 

Szakmai bemutatkozó programokkal készül az Északerdő Zrt., valamint a Miskolci SZC Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Iskola. A színpadon pedig déli 12 órától a Montázs Egyesület ifjú színjátszói szemelvényeket adnak Fazola Henrik életéből, melynek alapja Kriston Béla A megszállott című regénye. A rendezvény ingyenesen látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában