Itthon jobban megéri

2022.10.03. 11:31

Elmentek, de most újra hazajönnek Magyarországra

Egyre több szakértői elemzés mutat rá arra, hogy többen költöznek haza, mint amennyien elhagyják Magyarországot.

ÉM

Újra itthon

Fotó: Pesti Tamás

Míg a Covid-időszak előtt a Magyarországról külföldre költözők tábora volt jelentősebb, a koronavírus-járvány alatt megkezdődött a tömeges hazaköltözés, ami a mai napig tart, és valószínűleg a következő években is folytatódni fog. A kifelé út többnyire roppant egyszerű, egy-két bőrönddel meg lehet oldani, akár repülőgéppel is. 

Csökken a számuk

Főként, ha tudjuk, hogy egyszer hazajövünk.

A bizonytalan gazdasági és energetikai helyzet lehet az oka a hazaköltözésnek, Magyarországon az energiaellátást biztosítottnak látják az emberek. Egyre több szakértői elemzés mutat rá arra, hogy többen költöznek haza, mint amennyien elhagyják Magyarországot. Sőt, nemzetközi adatsorok is azt mutatják, hogy alacsonyabb az itthonról elvándorlók aránya. Azonban egy idegen országban évek alatt kialakított életet becsomagolni és hazahozni már nem ennyire könnyű – mutat rá Sebestyén Sándor, a nemzetközi csomagszállítás és költöztetés szakértője, a Sebestyén Transport alapító ügyvezetője.

Ideiglenesen távoznak

„Azt látjuk, hogy sokan csak abból a célból és csakis annyi időre költöznek külföldre, amíg össze nem tudják gyűjteni a pénzt arra, hogy itthon lakást vagy házat vegyenek. Erre fókuszálva töltenek el kint éveket, és a pénz mellett gyakran ingóságokat is felhalmoznak ez idő alatt, amiket szintén haza szeretnének hozni. Ma már ez egyáltalán nem jelent gondot, csupán szervezés kérdése, hogy a költözés pontosan és biztonságosan megtörténjen, amiben kulcsfontosságú a szakemberek gondos megválasztása” – tudtuk meg Sebestyén Sándortól. Hozzátette: emellett szép számmal költöznek külföldre az emberek teljes lakásberendezéssel is, ők szintén számíthatnak vállalatukra szándékuk megvalósításában.

Újra itthon

 „A családommal évekkel ezelőtt Németországba költöztünk. Én már korábban kint dolgoztam, de akkor még munkásszállón – nyilatkozta portálunknak Nagy Krisztián Attila. Hozzátette: Időközben született egy kisgyermekük, így a felesége is kiköltözött hozzá a gyermekükkel egy albérletbe. 

Később lakást is vásároltunk, mert hosszútávra terveztük a kinti életet, azonban a mostani bizonytalan helyzet és az elszálló árak miatt már jobban megéri itthon élni, így költöztünk haza idén nyáron – nyilatkozta Nagy Krisztián Attila, aki azt is elmondta, hogy a kinti lakásuk sorsa még nincs eldöntve, de szeretnék eladni, mert nem térnek vissza külföldre.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában