Adathalászat

2022.10.04. 14:39

Csalókra figyelmeztet a rendőrség a népszámlálás kapcsán

Kérik, hogy mindenki győződjön meg az oldal eredetiségéről, mielőtt megadná az adatait.

ÉM

Fotó: Karnok Csaba

Október 1-jén elindult a népszámlálás, amelynek első szakaszában, október 16-ig csak online lehet részt venni. A https://belepes.nepszamlalas2022.hu/ oldalon egy 12 jegyű, egyedi azonosító kóddal lehet belépni. Ezt a kódot postai úton kézbesítik minden magyarországi lakcímre.

Megjelenhetnek adathalászok

Ennek kapcsán a Magyar Rendőrség a közösségi oldalán tett közzé figyelmeztetést, „Ne válj csalók áldozatává!” címmel. Mint írják: A népszámlálás kizárólag ezen a zárt rendszeren keresztül történik, ezért fontos, hogy mindenki meggyőződjön az oldal eredetiségéről, mielőtt megadja az adatait! A kérdőív kitöltése nagyjából 30 percet vesz igénybe, ezért legyen gyanús, ha például csak a személyes adataira, anyagi helyzetére, netán a bankszámlája adataira kíváncsiak!

A bankok is figyelmeztetnek

Az utóbbi hónapokban ismét újult erővel támadnak az adathalász csalók. Több hazai pénzintézet is figyelmeztetést adott ki az ügyfelei részére, hogy a banki oldalra szinte megszólalásig hasonló oldalakon próbálják megszerezni az ügyfelek adatait a bűnelkövetők, illetve a banki alkalmazásokra szintén nagyon hasonló applikációkat telepítettnek az ügyfelekkel, hogy aztán a bankszámlájához hozzáférve leemeljék a pénzét. A csalásformának megyénkből is sok károsultja van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában