Súlyos hiányosságok

2023.02.02. 11:30

Felújították a Stadion úti óvodát, mégis zárva tart - válaszolt az önkormányzat

A szülők levelet írtak az egyik egyesületnek, mert nem értik, miért nem nyit ki a szeptemberre felújított miskolci sport­óvoda.

A szülők már nagyon várják a napot, amikor újra megnyílik az intézmény

Fotó: Bujdos Tibor

Szülők keresték meg levélben az Élhető Diósgyőrért Egyesületet, mert bár a Mióvi Stadion Sport Tagóvodáját már felújították, mégis zárva tart. A szülőknek nem kis gondot jelent másik óvodába vinni a gyerekeket mindennap, és szeretnének érdemi információkat kapni. A levélben azt írták, száz gyermek szülei nevében kérnek tájékoztatást. Az előzményekről azt kell tudni, hogy a gyerekek 2021 augusztusában költöztek ki az óvodából. A felújítási munkálatok idejét 10 hónapra tervezték, de azok 2022 szeptemberében fejeződtek csak be. Azonban a gyerekek azóta sem költözhettek vissza, írja az egyesület. A szülők pedig már nagyon várják a napot, amikor újra megnyílik az intézmény. 

„A gyerekek egészséges fejlődése miatt is fontos lenne, ha végre 16 hónap várakozás után kinyitna az óvoda. Ismerjük az önkormányzati nehézségeket, viszont ez így már nem maradhat. Jelenleg sok gyermeket vontak össze, és emiatt számukra nincs biztosítva minden a megfelelő óvodai fejlődéshez” – fogalmaztak a szülők. Az Élhető Diósgyőrért Egyesület amellett, hogy a levél részleteit közzétette, néhány információhoz is hozzájutott az ügy kapcsán. Megtudták: a bulgárföldi Stadion Sport Tagóvoda használatbavételi engedélyének kiadása iránti eljárás szüneteltetés alatt van, ami az önkormányzat kérésére történt, mert a katasztrófavédelem és a népegészségügyi osztály olyan súlyos hiányosságokat tárt fel az engedély kiadása során, amelyeket pótolni szükséges. A népegészségügyi osztály által szükségesnek ítélt követelmények közül kiemelték például a szellőzés és légcsere megfelelő biztosítását, a takarítószerek biztonságos tárolását, valamint a fűtőtestek védőráccsal való ellátását. „A begyűjtött információk alapján tehát leírható, hogy amennyiben a hiányosságokat az önkormányzat kijavíttatja, és az akadályok elhárulnak, akkor a kormányhivatal a törvényi kötelezettségének megfelelően, valamint a gyermekek biztonsága érdekében, felelősségének teljes tudatában a használatbavételi engedélyt kiadja, majd megtörténhet a beköltözés” – fogalmaz az egyesület közösségi oldalán. 

„Megfelelő körülmények” 

Úgy tudjuk, a Mióvi Stadion Sport Tagóvodájában energetikai felújítás történt. Kicserélték a nyílászárókat, felújították az épület padlóburkolatát és falfelületét. Ezenkívül új, zárt rendszerű, kétcsöves fűtési rendszerre cserélték a jelenlegit. Az épület fűtésszabályozását vezeték nélküli kommunikációval működő okos-radiátorszelepekkel látták el. Mindemellett az óvoda vizesblokkjait is átalakították és felújították. A munkálatok idejére a gyerekek a Mióvi Diósgyőri Tag­óvodájában kaptak helyet. Négy csoport, azaz 90 gyermek költözött át, azóta a létszám 100-ra bővült és öt csoportra. Bár a szülők kifogásolták a körülményeket, de a Mióvi általános vezetőhelyettese azt nyilatkozta a miskolci önkormányzat lapjának, hogy az ideiglenesen kijelölt intézmény egykor nyolccsoportos óvodaként működött. A vendég gyerekek az eddig kihasználatlan szobákban kaptak elhelyezést, továbbá a meglévő kettőből egy tornaszobát is a rendelkezésükre bocsátottak. Ez a szoba minden ellentétes híreszteléssel szemben teljesen átlagos méretű, így a kicsiknek megfelelő helyet biztosít a testmozgáshoz. 

Ezért nem nyit még az ovi

Kérdeztük a miskolci önkormányzatot, mi az oka, hogy bár az intézményt felújították, mégis üresen áll.

Mint írták, használatbavételi engedélyezési eljárás van folyamatban. A használatbavételi engedély megszerzéséhez a szakhatóságok a következő hiánypótlásokat írtak elő. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság szerint a főbejárat mellett hiányzik a felirat/jelölés, hogy a villamos főkapcsoló a napelemes rendszert is áramtalanítja. Hiányzik a napelemes rendszer jelenlétére utaló biztonsági jelölés. A bejárat mellett hiányzik egy alaprajz, amelyen jelölve vannak a közműelzárók. A szeméttároló helyiség, valamint a kapcsolóhelyiség tűzgátló ajtajainak önműködő záródása nem biztosított. Hiányzik az ajtóbeépítésről kivitelezői nyilatkozat, valamint a beépítést végző szakember szakvizsgája is szükséges lenne.

A laminált padló és a tornaszobában található sportpadló teljesítménynyilatkozata szükséges. A villamos főkapcsoló helyiség utánvilágító táblája hiányzik. 

A fenti hiányosságokat az önkormányzat a kivitelezővel együtt pótolta. Ezen túlmenően a katasztrófavédelem külön e-mailben decemberben – nem hivatalos úton – jelezte, hogy a helyszínen felvett jegyzőkönyvben szereplő tételeken kívül a Mivíz által készített tűzcsap felülvizsgálati jegyzőkönyv helyett akkreditált szakértő által készített oltóvíz vízhozammérési jegyzőkönyvet lenne szükséges kiállítani. Ezt a kivitelező megrendelte, elkészítése folyamatban van.

Ha lesz engedély

Kérdeztük, mikor költözhetnek vissza a gyerekek az óvoda épületébe.

„A beruházás akkor van kész, amikor a hatóság kiadja a használatbavételi engedélyt, utána bármikor birtokba vehető az épület, azaz költözhető”, írta az önkormányzat.

Jelezték: a projekt keretében megtörtént az épület infrastrukturális felújítása, bővítése egy csoportszobával és tornateremmel, valamint az akadálymentesítés és energetikai korszerűsítés. A felújítás két támogatási szerződés keretében történt meg.

Az egyik TOP-os pályázat keretében infrastrukturális felújításra közel 164 millió forintot nyert az önkormányzat, a másik keretében energetikai korszerűsítésre pedig több mint 99 millió forintot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában