Veszélyjelzés

2023.03.27. 09:21

Borsodban két riasztást is kiadtak - az egyik másodfokú!

Figyelmeztető előrejelzést adtak ki Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területére is 2023.03.27. hétfő éjfélig.

Viharos szél

Hétfőn napközben egyre nagyobb területen feltámad az északnyugati szél, a déli óráktól a Dunántúlon, a főváros térségében és a Duna-Tisza közén (Pest és Bács-Kiskun térsége), majd estétől már északkeleten is (Zempléni-hegység, Bodrogköz, Nyírség, Hajdúság) viharos, általában 70-90 km/h, de időnként akár 90 km/h-t meghaladó, egy-egy helyen a 100 km/h-t is elérő erősen viharos széllökésekre kell számítani.

Kiadós eső

Egy felettünk hullámot vető hidegfront csapadékzónája érte el az országot, melyből hétfő estig jelentős mennyiségű eső várható. A Dunántúlon a csapadék zöme hétfő délelőttig leesik, míg a Dunától keletre hétfő délutánig, a Tiszántúlon késő estig csapadékos maradhat az idő. A várható csapadékösszegek területi átlagban várhatóan sokfelé meghaladhatják az országban a 20, főként a Dunántúl déli és középső részén a 30, 40 mm-t is. Az északnyugati határvidéken ugyanakkor lényegesen kevesebb eső valószínű, arrafelé 5 mm alatt maradhat a lehullott csapadékmennyiség.

Zivatar

Hétfőn napközben a Tiszántúlon, illetve a délnyugati határ mentén lesznek kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához, melyekhez apró szemű jég, erős, viharos kifutószél és intenzív csapadék társulhatnak.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye

Széllökés miatt másodfokú, narancssárga riasztást adtak ki: a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t.
Eső miatt elsőfokú, citromsárga riasztást adtak ki: 24 óra alatt több mint 20 mm csapadék hullhat.

A hétfő esti óráktól átmenetileg előbb az Északi-középhegységben, majd Szabolcsban, valamint Hajdú-Bihar megye északkeleti felén havas esőbe, hóba válthat a csapadék, de megmaradó hóréteg síkvidéken nem várható. Az Északi-középhegység szélvédettebb részein hétfő este a gyorsan fagypont alá csökkenő hőmérséklet hatására a napközben leesett esővíz lefagyhat - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában