Fejlesztés

2023.06.01. 16:24

Átadták Miskolc új hulladékválogató üzemét (fotók)

A létesítménnyel még hatékonyabban tudják újrahasznosítani a szelektíven gyűjtött hulladékokat.

UA

Fotó: Bujdos Tibor

Elkészült Miskolc vadonatúj, nagykapacitású szelektív hulladékválogató üzeme, amely újabb lépést jelent a város és a régió fenntarthatóbbá válásának folyamatában. A projekthez kapcsolódóan korszerű hulladék átrakó állomást is létesítettek, mely szintén a hatékony hulladékkezelést szolgálja a jövőben.

Az ünnepélyes átadáson beszédet mondott Veres Pál, Miskolc polgármestere. „A jövő zöld, ez nem lehet kérdés. A fenntarthatóság nagyon fontos, mert csak ennek szellemében tudjuk továbbadni unokáinknak a Földet” – fogalmazott. Hozzátette: itt az ideje annak, hogy több törődést és figyelmet kapjon a bolygónk. „Abban hatalmas lépés a mostani üzemátadó, hogy a szemetet, még hatékonyabban tudjuk szelektíven gyűjteni” – mondta.

Rámutatott: Miskolc jelentős harcokat vív a klíma semlegesség eléréséért.

„Mi már megtettük az első lépéseket a klímasemlegesség eléréséhez, többek között CNG gázüzemű buszokat üzemeltetünk, elektromos buszokat szereztünk be és számos kerékpárutat építettünk” – hangsúlyozta.

Évi 15 ezer tonna hulladékot dolgoz fel

A projekt célja a hulladék gazdálkodási rendszer átalakításával, területi optimalizáció útján a vármegyében kialakított új hulladék gazdálkodási régióban a hulladékgazdálkodás országos elvárásait és céljait meghatározó Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervben előírt kötelezettségek teljesítése volt. Ennek a célnak, illetve a minél hatékonyabb működés érdekében épült meg az új szelektív hulladékválogató csarnok és a kiszolgáló infrastruktúra Miskolcon, a már működő hulladékgazdálkodási központ közelében, amelynek tulajdonosa Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékgazdálkodási Konzorciumot alkotó társulások.

A projekt révén évi 15 ezer tonna szelektív hulladék feldolgozására képes válogató üzem létesítésére került sor, valamint a Miskolcot és vonzáskörzetét kiszolgáló átrakó állomás teljes mértékű felújítására és a beruházásokhoz szükséges kiszolgáló létesítmények és infrastruktúra kialakítására. A cél az volt, hogy a meglévő és eddig fejlesztésre került hulladékgyűjtési rendszereket korszerű, nagyobb kapacitással bíró létesítmények szolgálják ki. A hulladékválogató egy modern, teljes mértékben gépesített technológiai sorral rendelkezik. A beérkező hulladékok anyag és szín szerinti szeparációját a telepítésére került ballisztikus, mágneses és örvényáramú, illetve optikai leválasztók végzik.

Kialakítottak még egy utóválogató kabint, valamint a hulladékok tömörítését elvégző bálázógépet is és egy sor hulladékválogató technikai gépet. A projekt összesen több mint 4 milliárd forint európai uniós és egyéb támogatásból valósult meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában