Kevesebb mint 190 nap alatt teljesítené a tizennégy nyolcezrest a hegymászónő

A norvég Kristin Harila célja, hogy megdöntse Nirmal Purja gyorsasági rekordját – április vége óta öt sikeres csúcsmászásnál tart.

Honlapunkon is beszámoltunk 2019 őszén, hogy Nirmal Purja áprilistól októberig mindössze 190 nap alatt megmászta földünk tizennégy 8000 méternél magasabb hegycsúcsát. Bár akkor is azt írtuk, küldetése eleinte lehetetlennek tűnt, régóta tudjuk, gyakorlatilag minden rekord megdönthető. Nem biztos, hogy Kristin Harila sikerrel jár, mindenesetre a norvég hegymászónő megpróbálja rövidebb idő alatt teljesíteni a kihívást. Egyelőre jó úton halad, a tizennégyből ötöt már megmászott, és ha minden a terv szerint alakul, az első hat heggyel rövidebb idő alatt végez, mint három évvel ezelőtt Nirmal Purja.

A sort április 28-án az Annapurnával (8091 méter) kezdte, május 8-án a Dhaulagiri (8167), hat nappal később a Kancsendzönga (8586), május 22-én a Mount Everest (8848), kilenc órával később pedig a Lhoce (8516) következett – ezzel megdöntötte saját rekordját, és továbbra is ő a leggyorsabb nő, aki felért erre a két csúcsra.

„Szenvedős volt, mert egyre rosszabb lett az időjárás, de nem volt visszaút. Fáradt vagyok és boldog” – írta az Instagram oldalán.

Sokáig nem tétlenkedett, helikopterrel egyből átrepült, hogy elérje a következő célját, és megmássza a 8463 méter magas Makalut. Ha minden jól alakul, az első hat hegyet 26 nap alatt mássza meg, amihez Nirmal Purjának 31 napra volt szüksége. Ha hasonló tempóban halad, a 190 napos rekord megdöntése nem tűnik lehetetlennek.

„Szeretek őrült, lehetetlen és rendkívüli dolgokat véghez vinni – idézte a bremont.com. – Ha tetszik, hívhatjuk ezt kalandnak. Rövid életem alatt olyan sok mindent csináltam már, voltam sofőr, profi sífutó, börtönőr, most pedig hegymászó. Az utóbbi években volt néhány haláleset a családomban, ami ráébresztett, hogy az időnk véges, és célszerű azzal tölteni, amit szívesen és szenvedéllyel csinálunk.”

Az oldalnak arról is beszélt, mi motiválta, hogy megpróbálkozzon a rekorddöntéssel, és megemlítette, mi volt az eddigi legnagyobb kihívás, amivel szembenézett a mászásokon.

„A Dhaulagiri egy korábbi megmászása közben volt egy pillanat, amikor azt hittük, meghalunk. Több mint hétezer méter magasan elkapott egy hatalmas szél, és csak hárman voltunk. Tizenkilenc órába telt, míg extrém körülmények között felértünk a csúcsra, majd vissza az alaptáborba. Legalább fél évig nem éreztem a lábujjaimat, mégis a magashegyeken tapasztalom meg, valójában mennyire erős vagyok. A nemek közti egyenlőség terén még sok szempontból le vagyunk maradva, a hegymászás is ilyen. Szeretném bizonyítani, hogy néhány hónap alatt egy nő is képes megmászni az összes nyolcezrest, akár gyorsabban, mint Nirmal Purja. Egyébként is azt vallom, ahhoz, hogy valaki sikeres legyen, hinnie kell magában, és abban, hogy helyes, amit csinál.”

Fotók: Kristin Harila/Instagram

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.