Tizennyolc hónap után hitelesítették az elképesztő rekordot

Sebastian Steudtner 26.21 méteres hullám megzabolázásával döntött magassági világcsúcsot. Felkészülése alatt Jürgen Klopptól is sokat tanult.

Sebastian Steudtner megdöntötte a magassági világcsúcsot szörfözésben, apró szépséghiba, hogy a rekord elismerésére másfél évet kellett várnia… A 37 éves német versenyző még 2020 októberében 26.21 méteres hullámot lovagolt meg a portugáliai Nazaréban, ám eredményét csak kedden hitelesítették. A bírálóknak ugyanis csaknem másfél évükbe került, mire meghatározták a hullám pontos méretét, és beiktatták az újdonsült csúcstartót a Guinness-rekordok Könyvébe. Immár tehát hivatalosan is elmondhatja magáról, hogy átadta a múltnak a brazil Rodrigo Koxa 2017-ben ugyanazon a partszakaszon felállított 24.4 méteres rekordját. De vajon mi tartott tizennyolc hónapig?

Nos, ahogy arról a Washington Post is beszámol, a pontos mérés egyrészt rendkívül nehéz, másrészt többféle módszer létezik, és a technológiai fejlettség ellenére is nagyon nehéz pontosan meghatározni egy-egy hullám pontos méretét. Adam Fincham, a Dél-Kaliforniai Egyetem mérnöki docense a lapnak elmagyarázta, az egyik nagy probléma, hogy nincs tökéletes viszonyítási pont, mivel a szörfösök a hullámlovaglás során behajlítják a térdüket, változik a magasságuk. Szintén gondot jelent, hogy a különböző szögből készült képek torzíthatnak a hullám pontos méretén. Hogy mindezt mennyire komolyan veszik, jól mutatja, Adam Fincham elutazott a helyszínre, és két fotóssal is beszélt, hogy részletesen megvizsgálja, milyen szögből, milyen felszereléssel készültek a fotók, majd egy 3D-s modellez szoftverrel korrigálták a képeket, amelynél végül az alsó lábszárt használták viszonyítási pontnak.

„Ezek a srácok az életüket kockáztatják, amit tiszteletben kell tartanunk, éppen ezért nagyon komolyan vesszük a munkánkat

– mondta Adam Fincham, hozzátéve, így is nehéz megmondani, mennyire pontos az általuk meghatározott eredmény. Érdekesség, több szörfös is azt állítja, ennél is magasabb hullámon szörfözött, sőt Sebastian Steudtner is azt állítja, hogy volt ennél is magasabb hullámon. Csakhogy ilyenkor vagy nem készült fotó és videó, vagy más hiányzik a tudományos hitelesítéshez.

„Senki sem állítja, hogy ez a legnagyobb hullám, amit meglovagoltak – folytatta Fincham. – Lehet, hogy volt magasabb, de arról nem készült fotó. Ami biztos, hogy ez a legmagasabb hitelesített hullám.”

Sebastian Steudtner büszke a rekordra, de ennél is fontosabbnak tartja, hogy a szörfparadicsomnak erős jóindulattal sem nevezhető Nürnbergből indulva a szörfös társadalom meghatározó tagjává vált. Kilencévesen, egy franciaországi nyaralás során szeretett bele a sportágba, tizenhárom évesen könyörgött a szüleinek, hogy engedjék el egy hawaii akadémiára, de már tizenhat éves volt, amikor beadták a derekukat, és pakolhatott.

„Még a közeli barátaim sem értették. Azt hitték, csak viccelek.

Valójában senki sem támogatta a döntésemet, de nekem ez volt az álmom, és kitartottam mellette – mondta a Marcának. – Persze nehéz volt elbúcsúzni a szüleimtől, és elég nagy váltást jelentett, amikor Németországból Hawaiira költöztem. De megérte, és sohasem volt B-tervem. A rekorddöntésnél pedig minden összeállt. Ugyanakkor azt is tudni kell, nagyon kemény mentális és fizikai felkészülés előzi meg, mire vállalom egy ilyen veszélyes és nagy hullám lovaglását. Emellett maximálisan bíznom kell magamban és a csapatomban. Hogy mi történik, amikor meglátok egy hatalmas hullámot? Egyből támadóüzemmódba kapcsolok, és van az a pillanat, amikor nem gondolkodom, csak automatikusan cselekszem.”

A madridi lapnak adott interjúból az is kiderül, hogy jó barátságot ápol Vlagyimir Klicskóval és a Liverpool menedzserével, Jürgen Kloppal is, sőt a német edzőtől sokat tanult arról, hogyan kell vezetni és menedzselni egy csapatot. Ezek után talán nem annyira meglepő, hogy németként a Liverpool a kedvenc csapata, de szereti a Benficát is, ha pedig a spanyoloktól kell választania, akkor a Real Madrid mellett teszi le a voksát.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.