Letoha Tamás kutatóorvos osztott meg közérthető információkat a betegségről

2022.05.25. 09:45

Közérthetően a majomhimlőről

Egyre több országból jelentenek majomhimlős eseteket, már Európában is vannak betegek, de a szakemberek szerint világjárványra nem kell számítani. Hogy pontosan mi is ez a betegség, milyen tünetei vannak, és van-e ellenszere, arról Letoha Tamás kutatóorvos osztott meg közérthető információkat az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési hivatal beszámolója alapján.

Kiss Anna

Letoha Tamás közérthető információkat osztott meg a majomhimlőről, ami a napokban Szlovéniában is megjelent. Archív fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A majomhimlő egy ritka betegség, amelyet a majomhimlő vírus okozta fertőzés eredményez. A betegséget először 1958-ban fe­­dezték fel, amikor a kutatás céljából tartott majomkolóniákban két himlőszerű betegség tört ki, innen ered a majomhimlő elnevezés. Az első emberi majomhimlős esetet 1970-ben jegyezték fel a Kongói Demokratikus Köztársaságban, azóta több más közép- és nyugat-afrikai országból is jelentettek majomhimlőt. 

Az emberekben előforduló majomhimlős esetek Afrikán kívül általában a nemzetközi utazással vagy importált állatokkal összefüggésben fordultak elő – mindez az USA CDC, vagyis az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési hivatal weboldalán megjelent beszámolóból derült ki, amit Letoha Tamás szegedi kutatóorvos fordított magyarra. 
 

Kiderült belőle az is, hogy az afrikai rágcsálók és a főemlősök, például a majmok hordozhatják a vírust, és megfertőzhetik az embereket. A Pharmacoidea Kft. vezetőjének fordításából tudtuk meg azt is, hogy ellentétben az apró, levegőben szálló cseppecskéken keresztül terjedő SARS-CoV-2-vel, azaz az új típusú koronavírussal, a majomhimlőről úgy gondolják, hogy testnedvekkel, például köhögésből származó nyállal való szoros érintkezés útján terjed. 
 

Fontos tudni, hogy a majomhimlő lázzal, fejfájással, izomfájdalmakkal és kimerültséggel kezdődik. A fő különbség a himlő és a majomhimlő tünetei között pedig az, hogy a majomhimlő a nyirokcsomók megduzzadását okozza, míg a himlő nem. A majomhimlő lappangási ideje általában 7–14 nap, de 5–21 nap is lehet. 

Letoha Tamás fordítása szerint jelenleg nincs bizonyított, biztonságos kezelés a majomhimlő vírusfertőzés ellen. Az Egyesült Államokban megjelent majomhimlő ellen himlőoltás, vírusellenes szerek és vaccinia immunglobulin (VIG) használható. Ugyanakkor tavaly június­ban Dániában már engedélyt kapott az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalától (FDA) egy majomhimlő és himlő elleni oltás, míg az Egyesült Államokban a majomhimlő és a himlő megelőzésére szolgáló, JYNNEOS TM nevű vakcina kapott jóváhagyást. De mivel a majomhimlő vírusa közeli rokonságban áll a himlőt okozó vírussal, a himlőoltás is megvédheti az embereket a majomhimlőtől. 
 

Az elmúlt napokban egyébként majomhimlős eseteket je­­lentettek egyebek között az Egyesült Királyságból, Portugáliából, Spanyolországból, Olaszországból, Svédországból, Franciaországból, Szlovéniából, Belgiumból, valamint az Egyesült Államokból és Kanadából is. A legtöbbeknél nyaralásukból hazatérve jelentkezett a be­tegség. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!