Marad a vörös kód is

2022.06.30. 19:26

Nincs még itt a vége: meghosszabbították a hőségriasztást hétfőig

A tartós hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

Meghosszabbították az országos hőségriadót. Minden napra jut több szabadtéri tűz a szárazság miatt, embertelen hőségben dolgoznak a tűzoltók. Fotó: katasztrófavédelem

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását a ma éjfélig érvényben lévő harmadfokú hőségriasztást hétfő éjfélig meghosszabbítja az ország egész területén. Ezekben a napokban a legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben mindenütt, így megyénkben is. 

Víz és árnyék

A tartós hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők - figyelmeztetett a katasztrófavédelem a honlapján.  Kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet. A déli órákban semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. 

A kánikulát hétvégeken egyre többen töltik vízparton. A nyári napokon 11-15 óra között extrém magas az UV-sugárzás, ezért nagyon fontos, hogy ebben az időszakban kerüljék a napozást. Ha nem tudnak árnyékba húzódni, viseljenek lehetőleg fehér sapkát vagy széles karimájú kalapot, hosszú ujjú, fehér pamutinget. A szem védelme érdekében hordjanak UV-szűrős lencsét, napszemüveget. Gondoskodjanak a bőrük védelméről, mindig a bőrtípusuknak leginkább megfelelő fényvédőt használjanak. Napozást követően hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe. Várandós anyák csak mértékkel tartózkodjanak a napon, ha testhőmérsékletük túlzottan felmelegszik, az káros lehet a baba egészségére.

Autók a napon

Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedők, vigyenek magukkal több, lehetőleg hűtött folyadékot. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

A nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat. Csak júniusban 1100 tűz keletkezett a szabadban, amelyeknél 17-en sérültek meg, a leégett terület pedig több mint 20 millió négyzetméter - ma Makó környékéről kaptunk hírt egy lángoló repceföldről. A hőségriasztás ideje alatt a természetben inkább senki ne gyújtson tüzet, a kerti bográcsozásnál, grillezésnél pedig ne hagyják felügyelet nélkül a tüzet! 

A hőségre való tekintettel és a WHO ajánlásait követve a tisztifőorvos javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását. 

Marad a vörös kód is

A tartós hőség miatt péntek 20 óráig meghosszabbítják a hétfőn elrendelt vörös kódot. A Belügyminisztérium csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a vörös kód célja egyrészt, hogy felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli helyzetre, valamint a speciális eljárásrend alatt a szociális szektorban a diszpécser jelzése alapján minden szociális intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást.

Nagyon fontos, hogy ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni - írta a BM, hozzátéve: ha fennáll az életveszélyes állapot lehetősége, akkor tárcsázzák a 112-es segélyhívószámot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt közölte: pénteken a minimumok általában 17 és 23 fok között alakulnak, a hidegre érzékeny helyeken azonban pár fokkal hűvösebb is lehet a hajnal. A legmagasabb hőmérséklet 33 és 39 fok között valószínű.

Az előrejelzés szerint a hétvégén hidegfront érkezik, ennek hatására többfelé lehetnek záporok, erős széllel kísért zivatarok, kissé a hőség is enyhül. Néhol 30 fok körülire mérséklődik a meleg, de többfelé továbbra is 35 Celsius-fok feletti csúcsértékek várhatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!