Népkonyha helyett számlagyár

2022.08.11. 18:50

Egyházi szervezetek mögé rejtőzött a bűnbanda

Suki Zoltán

Illusztráció: Fehér Gábor

Népkonyha helyett számlagyárat üzemeltetett az az egyik egyház alá tartozó szervezet, amelyik vezetőit már gyanúsítottként hallgatta ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A NAV tegnap közölte, hogy – az információink szerint a Magyar Pünkösdi Egyház szervezetei – normális esetben Békés, Csongrád-Csanád és Borsod-Abaúj-Zemplén szociális konyhákat működtetnek, időseket gondoznak, fogyatékkal élőket és pszichiátriai betegeket látnak el. Viszont a két vezetőjük milliárdokat csalt el. 

A lényeg az volt, hogy Budapesten is kialakítottak egy népkonyhát, ami ezer ember ellátására lett volna alkalmas. Az állami támogatást napi 24 ezer főre igényelték, azonban a főzés helyett egy idő után már csak a fiktív számlázással foglalkoztak. Több mint három milliárd forintot felvettek és cipős dobozban szállították vissza a bűnszervezet vezetőinek.

A bűnszervezetet irányítók, családtagjaik és a hozzájuk köthető szervezetek nevén lévő 76 bankszámlát, 20 ingatlant, 7 nagy értékű motort és jelentős összegű készpénzt zárolták.

A nyomozók Ausztriából és Liechtensteinből több mint 1,6 milliárd, Magyarországról több mint 5,8 milliárd forint értékben foglalt le különféle vagyonelemeket, főként hazai és uniós fizetőeszközöket, vagyis pénzt. A banda két irányítóját többek között bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással vádolják. Jelenleg letartóztatásban vannak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában