Szegedi hírek

2022.08.16. 18:58

A szegedi uszodákban is takarékoskodásra készülnek

A Martfűi termálfürdőben az energiaárak emelkedése miatt korlátozzák a szolgáltatásokat: a medencék élményelemeit nem működtetik és a nyitva tartást is lerövidítik. Szegeden az önkormányzati fenntartású uszodákban sportegyesületekkel már egyeztetnek a takarékossági intézkedésekről, a SZUE medencéjére pedig idén nem kerül sátortető.

Timár Kriszta

A SZUE idén már nem lesz téliesítve, ennek fő oka azonban nem a költségtakarékosság, hanem a sátor állapota. Archív fotó: Török János

A legtöbb fürdő a szezon elején árat emelt, amelyet többnyire az elszabadult energiaárakkal indokoltak. Mint arról mi is beszámoltunk, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. létesítményeiben is drágultak a szolgáltatások júliustól. 

A két szegedi sportuszoda belépői több mint 20 százalékkal emelkedtek meg, az Anna Fürdő nyugdíjas jegye pedig háromszorosába kerül a korábbi árhoz képest. Nagy Katalin ügyvezető igazgató kérdésünkre akkor elmondta, az emelt díjszabás mellett sem fedezik a bevételek az üzemeltetési költségeket, és a díjemelés nem kompenzálja az áremelkedéseket.  

A tavalyi évhez képest ugyanis a gáz 89, az áram pedig 34 százalékkal kerül többre a vállalatnak.

Hogy mekkora a probléma, azt jól mutatja a Martfűi Thermal Spa pár nappal ezelőtti bejelentése. A komplexum vezetése úgy döntött, néhány szolgáltatásukat szüneteltetik: nem működtetik a gyógymedencék masszázselemeit, a skandináv wellness jakuzzi élményelemeit és az uszodatéri szaunát sem, a nyitvatartási időt pedig lerövidítik. 

Hosszú távon az is elképzelhető, hogy néhány medencét időszakosan nem üzemeltetnek majd. A Blikk kérdésére Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára azt mondta, hasonló döntésekre egyre több helyen és egyre gyakrabban lehet majd számítani annak érdekében, hogy a fürdőknek ne kelljen bezárniuk vagy ne váljanak megfizethetetlenné. Hozzátette, a rezsin kívül a vegyszerek is jelentős költséget jelentenek, amelyek ára szintén drasztikusan emelkedik.

Kíváncsiak voltunk arra, terveznek-e szolgáltatás-korlátozást a szegedi fürdőkben vagy bármi olyan jellegű intézkedést, amely a költségek csökkentéséhez vezetne. A Városi Sportuszoda, Tiszavirág Sportuszoda és Anna Fürdő kapcsán Nagy Katalin elmondta, a társaságot a gázár emelkedése 2022. október 1-jétől, míg az áramár változása 2023. január 1-jétől érinti majd.

– Jelenleg a tulajdonossal együttműködve vizsgáljuk az áremelkedés várható hatását a gazdálkodásunkra, az egyes létesítményekre, a lehetőségeinkre és a mozgásterünkre. A szükséges és lehetséges takarékossági intézkedésekről egyeztetéseket kezdtünk és folytatunk a következő hetekben a sportegyesületekkel. Döntésekről még nem tudunk beszámolni 

– tájékoztatta lapunkat.

Magyar-Mátyus Ditta, a Napfényfürdő Aquapolis értékesítési munkatársa pedig azt mondta, a komplexumra nem terjedt ki a rezsicsökkentés, ezért már eddig is piaci árat fizettek az energiáért.

– Az elmúlt időszakban törekedtünk arra, hogy mérsékeljük az energiafelhasználásunkat, mind fenntarthatósági, mind költséggazdálkodási okokból. Első lépésként elindítottuk az izzócsere programunkat, amellyel jelentősen csökkentjük a fürdő áramfelhasználását 

– mesélte. A jövőbeli intézkedésekkel kapcsolatosan arról számolt be, hogy a SZUE úszómedencéjét idén nem téliesítik.

– Ennek fő oka az energiaárak mellett a sátor állapota, amely nem teszi lehetővé annak visszaépítését és így az idén a téli üzemelést. Amennyiben az időjárás engedi, úgy akár novemberben is használható lesz még a medence. Vizsgáljuk a kinti medencék termálvízzel való feltöltésének lehetőségét is, ez azonban az idei szezonban a különböző engedélyezési folyamatok miatt még nem valósulhat meg 

– tette hozzá.

 

 

Címkék#SZUE#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában