Tíz éve nem volt ennyi elsősre

2022.08.17. 17:30

Három első osztály indul Mórahalmon szeptemberben

Három első osztály indul szeptember elsején a Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskolában, amire tíz éve nem volt példa. Két pedagógust is felvettek. Kazi Mária intézményvezetővel ennek okairól beszélgettünk. A város egyházi iskolája, a Szent László Katolikus Általános Iskola egy első osztállyal kezdi a következő tanévet.

Arany T. János

Kazi Mária intézményvezető a napközisek között. Szeptember elsején három első osztály indul a Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskolában. Fotó: Karnok Csaba

Az év elején még csak két új első osztállyal számoltak a Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskolában, de aztán a fenntartó, a Szegedi Tankerületi Központ engedélyezte a három osztály indítását. Ennyi első osztályos diákra tíz éve nem volt példa az intézményben.

Csend és nyugalom. Most még majdnem üres a Mórahalmi Móra Ferenc Általános aulája, ami két hét múlva, szeptember elsején újra megtelik élettel, köztük három első osztálynyi diákkal. Fotó: Karnok Csab

Még nagy a csönd

Most még majdnem teljes a csönd az iskolában. Az aulában és az udvaron a néhány napközis gyerek játszik, az emeleten a felújított tantermekben az utolsó simításokat végzik, az igazgatónő pedig Újházi Teodóra iskolatitkárral a tantárgyfelosztáson dolgozik. 

– A három osztállyal a tankerület az optimális feltételrendszer megteremtését támogatta 

– fogalmazott hivatalosan Kazi Mária. Ez azt jelenti, hogy így kevésbé lesznek zsúfoltak az osztályok, több figyelem jut a gyerekekre. 

Kazi Mária, a Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola igazgatója azt mondta, tíz éve nem volt példa arra, hogy három első osztály induljon az intézményben. Fotó: Karnok Csaba
 

Nagycsoportos is sok volt

Az óvodát is rekordszámú nagycsoportos, több mint nyolcvan kisgyerek fejezte be. Az iskolából júniusban 31 diák ballagott, szeptember elsején pedig 60 elsős kezdi meg itt általános iskolás tanulmányait. 

Több gyerekhez több tanár szükséges: két státuszt kaptak a tankerülettől, két tanítót vettek fel a mórahalmi intézménybe. 

A város egyházi iskolája, a Szent László Katolikus Általános Iskola egy első osztályt indít a következő tanévben.

Az elsős tanító nénik

A Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola a 2022/2023-as tanévben három első osztályt indít. A leendő elsős tanító nénik közül Krisztin-Sáricz Nóra 2008-ban végzett tanító szakon magyar nyelv és irodalom műveltségterülettel a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán. Pályáját szülőfalujában, Ásotthalmon kezdte, 2009 óta dolgozik Mórahalmon. Nyári Vivien Vanda 2020 júliusában diplomázott, tavaly szeptember óta dolgozik tanítóként az iskolában. Hogy a diákok számára a legmegfelelőbb közeget kialakítsa, 2021 szeptemberében a Szegedi Tudományegyetemen elkezdte levelező szakon a mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő mesterszakot. A harmadik pedagógus Röszkéről érkezett. Erdélyi Mariann 30 év tanítói tapasztalattal rendelkezik, korábban Szegeden tanított.

A várospolitika is vonzó

– Végiggondoltam, mi lehet az oka az érdeklődésnek. Bízom benne, hogy elsősorban az iskola vonzereje. A megújult épület, a technikai feltételek és a szakmai felkészültségünk mellett Mórahalom várospolitikája is vonzó, hiszem egyre több fiatal költözik a városba, egyre több a gyerek 

– magyarázta az igazgatónő. A diákok nagy többsége mórahalmi, körülbelül tíz százalékuk érkezik a környékbeli településekről. Nekik a szüleik dolgoznak a városban, vagy a testvérük is ide járt, vagy már az óvodát is Mórahalmon végezték. 

Az alapfokú oktatás rövid története

Szeged bel- és külterületére 1852-ben Tóth János kegyesrendi tanárt nevezték ki igazgatónak. Ez fordulatot hozott a tanyai népoktatás belső életében, a tanítókat a havonta megtartott értekezleteken közelebb hozta egymáshoz. Tóth János megszervezte Magyarországon az első hat tanyai iskolát. A mai Mórahalom területén négyet. 1853 áprilisában nyílt meg az első, a királyhalmi (ideiglenes) iskola, majd még ugyanabban a hónapban követte ezt a mórahalmi, a nagyszéksósi, majd novemberben a madarásztói iskola megnyitása. Ezek a tanyai iskolák együtt tekinthetők a mórahalmi alapfokú oktatás kiindulópontjainak.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában