Helyi Ízek Fesztiválja

2022.09.24. 20:00

Futók és főzők versenyeztek Bordányban - Fotók

Helyi Ízek Fesztiválja néven rendezték meg a hagyományos futó- és főzőversenyt szombaton Bordányban.

Arany T. János

Idén kecskék nélkül, új helyszínen, de kiváló hangulatban zajlott a bordányi Helyi Ízek Fesztiválja futó- és főzőverseny. Fotó: Török János

Ez nem rossz, ennek ilyen az íze. Amúgy jó 

– vitatkozott velem Tóth Mihály mesterszakács, zsűritársam és a zsűri elnöke szombaton a bordányi Helyi Ízek Fesztiváljának főzőversenyén, ahol 22 kiváló ételt kóstoltunk végig harmadik társunkkal Nagyapáti Károlyné Klárikával, a helyi Vadgesztenye étterem üzemeltetőjével.

Bordányban régi, évtizedes hagyomány a Helyi Ízek Fesztiválja, kecskeverseny és osztályharc, amikor az általános iskolás osztályok csapnak össze. A kecskefuttatás idén kecskék hiányában elmaradt és nem mind a tíz osztály mérkőzött meg, illetve egy rendezvény miatt a megszokott Faluház helyett a Kistemplomtanya térre költözött a népszerű fesztivál. A hangulat azonban idén is kiváló volt. Tanács Gábor polgármester örömét fejezte ki, hogy szép számban képviseltette magát két testvértelepülésük, a délvidéki Csóka és a romániai, Temes megyei Detta, ahonnan a helyi focicsapat is eljött a fesztiválra.

Dicséretes a főzőversenyre készített ételek sokfélesége. A klasszikus pörköltek, gulyások, tárcsán sült húsok mellett idén volt még gyümölcsleves, rántott és töltött hús, töltött káposzta, pizza, lángos, tépett húsos lepény és hamburger is. A hamburgert a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat tagjai készítették fiatalos lendülettel és önbizalommal saját készítésű alapanyagokból. A helyi Legjava szociális szövetkezet munkatársai öt órán át sütötték a grillszószukban pácolt húst a tépett húsos lepényhez. A dettaiak pedig kiváló töltött káposztával és meglepő módon paradicsomlevessel készületek. A zsűrinek Mihálffy Béla, országgyűlési képviselő is besegített a kóstolásba.

A bográcsos kategória legjobbja az Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola első osztályosainak főztje lett, a grillételek és sültek kategóriában az ifjúsági önkormányzat hamburgere utasította maga mögé a többieket. A futóverseny eredményeivel összesített pontok alapján az iskolások versenyét az első osztály nyerte, akik 50 ezer forint osztálypénzzel gazdagodtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában