Kistelek, Sándorfalva

2022.10.01. 07:00

Nem lesz több dió, mogyoró - Fotók

Kivonta a földimogyorót, a dióféléket és a szezámmagot a közétkeztetésből a kisteleki és a sándorfalvi közétkeztetést biztosító Hungast Csoport. Az országban elsők között meghozott döntés növeli az ételallergiában szenvedő gyermekek családjainak biztonságérzetét, ugyanakkor nem érinti hátrányosan az egészséges előfizetőket sem.

Timár Kriszta

A Hungast Csoport ételeiben szeptember óta nincsen mogyoró, dió és szezámmag. Fotó: Karnok Csaba

Egy-egy tragédia kapcsán rendszeresen előtérbe kerül az ételallergiások helyzete. Legutóbb év elején lett ismét téma, amikor egy hétéves kisfiú anafilaxiás sokk után életét vesztette azt követően, hogy az iskolában diós tortát evett. Az AllerGéniusz Egyesület jelentős reformot javasolt ezt követően a jogalkotóknak, valamint a közétkeztetés szereplőinek is: iktassanak ki minden olyan életveszélyes reakciót kiváltani képes alapanyagot, amely nem nélkülözhetetlen eleme a magyar gasztronómiának. 

Bár jogszabályi szinten ezt egyelőre nem szabályozták, a Kisteleken és Sándorfalván jelen lévő Hungast Csoport az elsők között hozta meg ezt a döntést, így szeptember óta a három veszélyes allergén csoportot, a földimogyorót, a dióféléket és a szezámmagot kivonta a közétkeztetésből. Az ezeket tartalmazó ételek lekerültek a gyermek- és diákétkeztetésben használatos étlapjairól, illetve más, helyettesítő alapanyagokkal pótolják ezeket a hozzávalókat a receptúrákban.

A döntést megelőzően sok egyeztetésen vettünk részt, ahol többek között megismertük az érintett gyermekek szüleinek álláspontját is 

– mesélte lapunknak Enyedi Csaba kommunikációs igazgató. 

Kiderült, hogy vannak családok, akik még iskolába, óvodába sem viszik aznap a gyermeküket, amikor ilyen allergének szerepelnek a menzamenüben, hiszen már attól is rohamuk lehet, ha csak mellettük esznek ilyesmit. Megvizsgáltuk, milyen többletköltséggel járna ezen összetevők lecserélése, a receptúrák átírása, majd ezt követően úgy döntöttünk, hogy megválunk a földimogyorótól, a dióféléktől és a szezámmagtól. Ha csak egy életet megmentünk ezzel a döntéssel, már megérte. Ezek többsége egyébként is viszonylag ritkán szerepelt az étlapon, elhagyásuk pedig nem okoz problémát. A diós tésztára például dejó is szórható, mellyel szinte ugyanazt az ízhatást érhetjük el. A gyerekek többsége észre sem veszi a különbséget

 – magyarázta Enyedi Csaba.

A kommunikációs igazgató hozzátette: ez a változás nem okoz tápanyagcsökkenést az ételekben, így az egészséges gyerekek számára nem okoz hátrányt, a súlyos allergiás kicsik családjainak azonban nagy könnyebbséget jelent. 

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az iskolákból ezzel teljesen eltűntek ezek az allergének, hiszen a büfében kapható termékekben vagy más gyerekek uzsonnás csomagjában még előfordulhatnak. Az érintett szülők visszajelzései alapján azonban már ez az intézkedés is sokkal nyugodtabbá tette őket 

– fogalmazott.

KÉPALÁ: A Hungast Csoport ételeiben szeptember óta nincsen mogyoró, dió és szezámmag. Fotó: Karnok Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában