Változott az eljárásrend

2022.10.04. 16:28

Megszűnt a járványügyi ellátó központ

Már nem az egykori kettes kórházban látják el a súlyos Covid-betegeket. Megszűnt a hónap elején a JEK, mivel a legtöbb fertőzött most már csupán enyhe tünetekkel, megfázáshoz hasonló kellemetlenséggel vészeli át ezt a betegséget.

T.K.

Nincs már szükség a járványügyi ellátó központra, az SBO-n látják el a súlyos tünetekkel jelentkező covidosokat. Archív fotó: Karnok Csaba

A koronavírus – bár továbbra is számos megbetegedést okoz – mostanra "megszelídült", a legtöbb betegnél mindössze enyhébb lefolyású felső légúti panaszok jelentkeznek. A fertőzöttek többsége torokfájásra panaszkodik, sok esetben pedig nem is gyanakszik arra, hogy ez a Covid miatt lehet, egyszerű megfázásként élik meg a betegséget. Ennek megfelelően október 1-től változott a fertőzéssel kapcsolatos eljárásrend, melynek legfontosabb eleme, hogy megszűnt a betegek karanténkötelezettsége. Az érintetteknek ettől függetlenül csak a legszükségesebb esetben célszerű elhagyni az otthonukat, javasolt elkülönítésük is és minden esetben fontos, hogy maszkot viseljenek. 

A hónap elején megszűnt Szegeden a Járványügyi Ellátó Központ, mint szervezeti egység is, nincs már szükség annak fenntartására. A súlyos légúti tüneteket így már nem az egykori kettes kórházban, hanem az SBO-n látják el. Azonban ilyen panaszokkal sem közvetlenül az osztályra kell menni, hanem ügyeletre, vagy mentőt kell hívni. Aki Covid-fertőzés miatt további fekvőbeteg ellátást igényel, azt a deszki Tüdőgyógyászati Tanszék látja el október 1-től. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában