A döntőért versenyeztek

2022.10.05. 19:02

A honvédelmi nevelést és az egészséges életmódot is népszerűsíti a haditorna - fotógaléria

Tizenhat csapat mérte össze tudását az Országos Haditorna Verseny megyei döntőjében. A középiskolás diákok amellett, hogy összemérhették felkészültségüket, egy kicsit a laktanyák világával is megismerkedhettek.

Majzik Attila

Nyolcféle számban versenyeztek a diákok. Fotó: Majzik Attila

A szentesi laktanya adott otthont az Országos Haditorna Verseny Csongrád-Csanád Megyei Döntőjének. A Honvédelmi Minisztérium által meghirdetett verseny célja a honvédelem ügyének népszerűsítése a sport eszközeivel, a hozzá szorosan kapcsolódó értékek közvetítése. A viadal kiváló lehetőség az ifjúság számára a honvédelemhez kapcsolódó sporttevékenységek kipróbálására, valamint a fiatalok készségeinek, erkölcsi, akarati tulajdonságainak és fizikai képességeinek fejlesztésére.

Érdekli a fiatalokat a katonaság

Úgy gondolom, hogy ez a verseny a honvédelmi nevelés valós eredménye. A hazaszeretetről, a honvédelmi nevelésről beszélhetünk, de az eredményt most látjuk: a fiatalok önként jöttek el a laktanyába, érdekli őket az itt folyó élet, az itt kiállított technikai eszközök. Itt a fiatalok konkrét válaszokat kaphatnak az őket érdeklő, honvédséggel kapcsolatos kérdéseikre és egy kicsit magukba szívhatják a laktanya légkörét

 – osztotta meg tapasztalatait Hári László alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 5. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka. Mint elmondta, a program azt célozza, hogy megismertessék a fiatalokkal a mai magyar honvédséget és a katonai pályát.

Az egész országot lefedi a kadét program

Az alezredes a 2017-ben elindított, a hazafias és honvédelmi nevelést központba állító Honvéd Kadét Programra is kitért. – Országosan már 120 iskola jelentkezett ebbe a programba. Büszkén mondhatom, hogy Csongrád-Csanád megyében is gyakorlatilag az egész megyét lefedően már több, a Honvéd Kadét Programba csatlakozó iskolánk van. Nagy öröm számunkra, hogy az országban harmadikként Hódmezővásárhelyen nyílhatott meg egy ilyen jellegű iskola, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium – tájékoztatott Hári László alezredes.

Az egész megye megmozdult

A haditorna verseny megyei fordulóján tizenhat négyfős csapat mérette meg magát, Ásotthalomtól Csongrádig érkeztek diákok a szentesi laktanyába. A 9-12. évfolyamos középiskolásokra honvédelmi totó, figyelés-tájékozódás-távbecslés, kézigránát hajítás, akadályfutás, elsősegélynyújtás, lézer puska lövészet, mátrix labirintus futás és fegyveres váltófutás is várt.

Szerintem a gránátdobás volt a legnehezebb, ott kettőt hibáztunk. Oda kellett figyelni, hogy mekkora távra hogyan kell eldobnunk. Az akadálypálya viszont jól sikerült, ott jó időt futottunk 

– mondta el Gránicz Imre, a Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikum diákja, aki azt is elárulta, hogy maga is katona szeretne lenni. 

Édesapám is katona volt, én is azt tervezem, hogy ezt a pályát választom

 – tette hozzá.

A versenyen végül a Zsoldos csapata is szépen szerepelt, bár a döntőbe jutás nem sikerült a szentesi fiataloknak.

Lézerfegyveres lövészetben a Diana Fegyvertechnikai Technikum I. csapata, váltófutásban a Csonka János Technikum I. csapata, az akadálypálya versenyszámban a Diana Fegyvertechnikai Technikum II. csapata, míg a kézigránát hajításban a Csonka János Technikum I. csapata lett a legjobb.

Összesítésben a Tömörkény István-iskola két csapata végzett a második és a harmadik helyen. Az első helyezést, ezzel pedig az Országos Haditorna Verseny országos döntőjébe jutást az SzSzC Csonka János Technikum I. csapata érte el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában