Szarmatákat bemutató, egyedülálló régészeti park nyílt Bordányban

2023.05.27. 20:07

Őspark átadásával kezdődött a falunap - Galéria

A bordányi falunap megnyitójaként szombaton ünnepélyes keretek között átadták a szarmaták régészeti hagyatékát bemutató parkot és köszöntötték a település új díszpolgárát, Lovai Mihályt.

A. T. J.

Különleges falunapmegnyitót rendeztek Bordányban szombaton. Átadták a szarmaták régészeti hagyatékát bemutató parkot. Fotó: Karnok Csaba

A mai nap egyben a bordányi falunapok megnyitója is. Rég nem volt már ilyen szép megnyitónk, amelyet ilyen látványos körülmények között tudtunk megtartani. Remélem, hogy ez a jövőre nézve hagyománnyá tud válni. Elődeim idején minden falunapon sikerült valamilyen beruházást összehozni, ami most sajnos nem mindig jön össze 

– köszöntötte a vendégeket Tanács Gábor, a település polgármestere.

Rendszeresen ad vért a díszpolgár

Szombaton a bordányi falunapok megnyitójaként átadták az Alföldre az első században érkező és ott tartósan letelepedő szarmaták régészeti hagyatékát bemutató parkot. A polgármester köszöntője után a település új díszpolgárát, Lovai Mihályt méltatták, majd Tanács Gábor és Mihálffy Béla országgyűlési képviselő átadták neki az elismerést, amit elérzékenyülve köszönt meg beszédében. Rendszeres véradóként is díjazták a díszpolgárt, aki eddig 115 alkalommal adott vért. Szekeres Veronika, a Szegedi Regionális Vérellátó Központ vezetője adta át neki az elismerést.

Mihálffy második otthona Bordány

Mihálffy Béla köszöntőjében második otthonának nevezte Bordányt, mivel nagyapja itt dolgozott kántor tanítóként.

Bárhová is sodorjon minket az élet, mindig fontos, hogy tudjuk, honnan jöttünk és hová tartunk. Saját és nemzeti identitásunk alapját jelentik közös hagyományaink, történeteink. Ennek a történetnek a megismeréséhez segítenek hozzá az olyan élmények, amit ez a most megnyíló szarmata park fog adni 

– mondta, majd mindenkinek gratulált a park megvalósításához.

Fontos a helyben elérhető kultúra

Ámulok és bámulok. Ekkora álmot megálmodni nem kis bátorság, ekkora tettet véghez vinni nem kis felelősség 

– fogalmazott Gémes László, Csongrád-Csanád vármegye közgyűlésének elnöke. Hozzátette, nem csodálkozik ezen, mert régóta ismeri a polgármestert és a település vezetőit.

Ameddig ilyen vezetői vannak a településnek, addig a fejlődés megállíthatatlan

 – tette hozzá. Végh Katalin, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének ügyvezetője, aki a park kialakításában tartalomfejlesztő muzeológusként is részt vett, beszédében hangsúlyozta, a helyben is elérhető kultúra ösztönzi a szülőföldön maradást és erősíti a vidék szerethetőségét. 

A vidéki múzeumi intézmények őrzik örökségünk jelentős részét, ami történelmünk és kultúránk kézzelfogható alapját is jelentik. A bordányi régészeti parkkal páratlan, látványos és izgalmas komplexum született

 – jelentette ki a szakember. A parkot a közeljövőben, a hivatalos műszaki átadás után lehet majd látogatni.

Korabeli lakóegységek a parkban

A park területét sáncárok és vesszőfonásos paliszádfal veszi körbe, a bejáratnál háromszintes, fából emelt kilátótorony áll, ahonnan belátható az intézmény. A parkba érkezőket látogatóközpont fogadja, ahol egy előadó- és egy kiállítótermet is kialakítottak. A tárlaton tablókon bemutatják, hogy a nomád-félnomád szarmaták az Alsó-Volga és a Dél-Urál vidékéről hogyan érkeztek Európa közepére, jelentek meg időszámításunk szerint az első században a Kárpát-medencében, majd népesítették be az Alföldet. A parkban négy, 4-5. századi lakóegység, lakóház és a hozzájuk kapcsolódó gazdasági épületek rekonstrukciója készült el, régészeti feltárások, néprajzi analógiák alapján korabeli technológiával és anyagokból. A fejlesztés mintegy 244 millió forintnyi uniós támogatásból valósult meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában