DKSE/Torna

2022.05.15. 20:00

A korosztály legkiemelkedőbb versenye

A Nemzetközi Iskolasport Szövetség (ISF) égisze alatt május 14–22. között Franciaországban rendezik meg a 19. Gymnasiade-t, ami a középiskolás korosztály legkiemelkedőbb sporteseménye.

Gallai Péter

Mayer Gérta, Makai Lilla, Makovits Mirtill a válogatottban Fotó: DKSE

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) delegálta a rendezvényre a rekord­létszámú magyar csapatot, amelyben Dunaújvárost három versenyző, az egyaránt tornász Mayer Gréta, Makovits Mirtill és Makai Lilla, illetve egy edző, Badics Réka képviseli. 
Az esemény előtt a kiutazók számára megtartott csapatértekezleten Balogh Gábor, az MDSZ elnöke hangsúlyozta, a Gymnasiade tulajdonképpen az olimpia és az Universiade előszobájának tekinthető. 
Az ISF a kezdetekben mindössze négy sportágat szerepeltetett a programban, mára viszont már húszban rendezi meg a versenyeket kilenc helyszínen, amelyből három parasportág. Asztalitenisz, atlétika, birkózás, breaktánc, cselgáncs, íjászat, 3 × 3 kosárlabda, ökölvívás, ritmikus gimnasztika, rögbi, strandröplabda, taekwondo, tájékozódási futás, tollaslabda, torna, úszás, vívás, valamint paraatlétika, paracselgáncs és paraúszás szerepel a kínálatban. Az idei versenyen 69 ország 3662 képviselője vesz részt, amely mind a sportágak, mind a résztvevők számát tekintve rekordnak számít. 
Magyarország 85 középiskolás korú versenyzővel utazott ki, akik tíz sportágban indulnak, a teljes delegáció 117 főből áll. Ez is csúcsnak számít, hiszen legutóbb, 2018-ban Marokkóban még 66 magyar sportoló vett részt. 
A franciaországi versenyt eredetileg 2020-ban rendezték volna meg, de a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában