Van egy nagyon fontos fertőzési hely,

2022.05.18. 11:00

Kullancsok: vegyük komolyan!

Az elmúlt napokban több közösségi fórumon is felmerült: mintha a szokásosnál több lenne megyénkben a kullancs. Kapiller Zoltán kullancsszakértőtől kaptunk útmutatást a vérszívókkal kapcsolatban.

Hajdú Marianna

Kiránduláson, túrán fújjuk be magunkat kullancsriasztó szerrel, s óránként ellenőrizzük magunkat Fotó: Torjay Attila

Fotó: Torjay Attila

Körkép - Az elmúlt 35 évben nem voltak olyan mértékű talaj menti fagyok, amik szabályozták volna a kullancsok számát. Mellette, ami segítette a kullancsok elszaporodását a nyolcvanas években beinduló belföldi kutyás turizmus – mondta lapunknak Kapiller Zoltán állat­orvos. – Abban az időben nem használtak még kullancsriasztó szereket a kutyáknál, így a kullancsveszélyes területekről széthordták az egész országra ezeket az élősködőket. Ez is az oka, hogy ma már a városi kertekben, közparkokban, erdőn, mezőn egyaránt találkozhatunk azokkal. A szakember – hiszen a kullancsszezon leginkább most kezdődött, így összegzés még nincs – nem tudta megerősíteni, hogy nagyságrendekkel több lenne idén belőlük. 

A Magyarországon élő kullancsfajok közül egy tucat veszélyes az emberre és társ­állatára. Ez a közel egy tucat vérszívó rengeteg betegség terjesztője is. 
Kullancstámadás két irányból fenyegeti a kirándulókat. Az egyik csoportba azok tartoznak, amelyek szemmel rendelkeznek. Ezek a fűszálak levélfonákjának hegyéről lesnek az áldozatukra, és onnan másznak rá, amíg a vakok a bokrok leveleinek fonákján kapaszkodva, nagyjából egy méter magasságban radarozzák be az áldozatot, és arra felülről pottyannak le. 
Mindenképpen fontos, ha a természetbe indulunk, zárt ruházat legyen rajtunk, és fújjuk be magunkat kullancsriasztó készítménnyel. Állatorvosi ajánlásra a velünk bóklászó kutyát is kezeljük le rendszeresen. A helyi állatorvos minden tájegység sajátját ismeri, az ő szakmai ajánlása szerint védhetjük kedvenceinket tablettával, cseppel, nyakörvvel. Fontos, hogy gondot fordítsunk macskáinkra is, hiszen ők is bejárnak a lakásba. Van még egy nagyon fontos fertőzési hely, bármilyen furcsa is: a bevásárlópiac. 

Egy- vagy többféle baktérium kerülhet az áldozatba

– Egy nagyvárosi piac melletti patikában távolított el egy apuka a kisfia nyakából egy kullancsot. Szerencsére az apa képzett volt e témában, és az egyetlen olyan eszközt vette meg a patikában, amely fertőzésmentesen távolítja el a rovart. Ez a kullancseltávolító kanál: nem szorítja meg a kullancsot, tehát nem csavarja meg és tépi ki a bőrből. 
A kullancs, ha addig még fertőző nyálat nem köpött az áldozatába, akkor pont a szorongatás hatására fogja megtenni – magyarázta a szakember. A kisgyerekek könnyen összeszedhetik a kullancsot a piacon, mégpedig úgy, hogy a földekről bekerülő terményeken ezek az élősködők is beutaznak, s innen a gyermekekre könnyen rátalálnak. Elsősorban az óvodás korú kisgyermekek szenvednek el kullancscsípést. Kapiller Zoltán hangsúlyozta, az eltávolított kullancsot tanácsos egy nedves papír zsebkendőbe csomagolva üvegcsébe zárni, s az első állatorvosnak megmutatni, aki be tudja azonosítani. 
– Ma Magyarországon az összes állatorvos be tudja azonosítani, hogy milyen kullancs csípte meg az embert vagy az állatot. Ebből az adatból vélelmezni lehet, hogy milyen fertőzésre van meg a veszély és a tünetek jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell menni. 
A leggyakoribb probléma a Lyme-kór. Egy vagy többféle Borrelia baktérium kerülhet az áldozatba, de az is előfordul, hogy az adott kullancs csípésével többféle vírus, baktérium vagy parazita együttesen fertőz. 
– Egy nagyon összetett kórkép alakul ki és orvos legyen a talpán, aki diagnosztizálja és rájön arra, hogy mi minden baja van a megcsípett áldozatnak. A lényeg itt is a megelőzésen van. Mielőtt a természetbe indulunk, szerezzünk be kullancseltávolító kanalat a patikából, védekezzünk kullancsriasztóval, amelynek használatát óránként ismételjük kullancsvizittel tarkítva – összegezte lapunknak a szakember. 
 

Kiránduláson, túrán fújjuk be magunkat kullancsriasztó szerrel, s óránként ellenőrizzük magunkat
Fotó: Torjay Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában