Hétfőn debütált

2022.05.25. 13:00

Graffiti a „legálfalon”: gondolkodtató, motiváló

Dunaújváros - A graffiti eredetileg falra írt-rajzolt-fújt szöveg, de az előzményeit egyáltalán nem a barlangrajzok adják. De még csak nem is a freskók. Magyarul inkább betűírás, betűfestés, stílusírás szavakkal lehet visszaadni az eredeti, az afro-amerikai gettókultúrából származó jelentést – olvasható a témában Gyarmati Andreától.

Török Tímea

Harsányi Zotmund Bence hétfőn készült alkotásával Fotó: amatőr

A szociológiai tanulmány arról is részletesen ír, hogy bár az utca emberének véleménye eltérő, de a graffitizés és az utcaművészet akkor büntetendő, ha nem megengedett helyen csinálják. Lehet bármilyen szemet gyönyörködtető műalkotás egy falon, ha az engedély nélkül került oda, akkor jogosan lehet azt mondani, hogy el kell takarítani. Városunkban azonban van néhány graffitis kifejezéssel élve „legálfal”, ahol szabadon szárnyalhat a tehetségből születő ihlet. 

Dunaújvárosban élő fiatal, Harsányi Zotmund Bence már az általános iskolás éveinek felsőbb osztályában elkezdte graffitis pályafutását. Képzőművészeti iskolában végzett grafikusként, egy helyi tetováló stúdió résztulajdonosa, és ma már külföldön is ismerik a nevét. Keze nyoma sok helyen látható: bástyafalon a várostörténeti témában, Pakson, a Sziget Fesztiválon és a város számos szórakozóhelyén. A két legutóbbi graffitis alkotása a Duna-parton és a Lorántffy Zsuzsanna Technikum kollégiumi épületénél van. 
– Dunaújvárosban öt helyen bontakozhatnak ki szabadon a graffitifestők. A Duna-parton egy elhunyt fiatal emlékére állított betonfalon, az Arany János Általános Iskola mögött, a Lorántffy kollégiumánál, a felső Duna-parton a focipálya és a „vizes” épület között, valamint az Édeske oldalánál. Ha van szabadidőm és elképzelésem, szívesen kimegyek fújni. A partra készült madár ötlete például már két éve megvolt. A jelen állapot színezte politikaira az üzenetét. 

Mindig az ötlet születik meg először, azt megrajzolom, majd az adott falra tervezem, szerkesztem. Ha kötött a téma, a kontúrok tűpontos elkészítéséhez projektort is szoktam használni. Az, hogy kinek mi tetszik, az szubjektív. De ha másokat a graffitim elgondolkoztat, az nekem motiváló – mondta Harsányi Bence.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában