Kultúra

2022.06.24. 11:00

A perkátai Győry-kastély ismét egy színvonalas, értékteremtő kiállításnak ad otthont

Június 23-án Kácsor Tünde festőművész, grafikus munkáiból nyílt kiállítás a kastélyban, a Perkátai Általános Művelődési Központ szervezésében.

Szentes Kitti

Az eseményt Lászlóné Szabó Edit, a perkátai könyvtár vezetője nyitotta meg. Köszöntőbeszédét Juhász Gyula Béke című versével kezdte, majd Tünde munkásságát ismertette a jelenlévőkkel. Utána pedig egy ifjú tehetség, Széll István gitárjátékát hallgathatta a nagyérdemű. 

Fotó: Szentes Kitti

Tünde Kulcson élő és alkotó hölgy. Első említésre méltó rajzai a kilencvenes évek végére tehetőek. Jelenleg pedig a Szegedi Tudományegyetemen tanul festő, grafikusnak. 2019. decemberében elnyerte a hónap kiemelt művésze címet a budapesti Király Klub Galériában. 2020-ban pedig a dunaújvárosi Bartók Színház galériájában csodálhatták meg Tünde alkotásait a művészet kedvelői.

A perkátai kastélyban kiállított festményei, grafikái, és kisplasztikái közel húsz év munkásságát ölelik fel. 

-Egyfajta öngyógyítás, önfeledt játszás számomra a festés. Ilyenkor egy teljesen másik világ nyílik meg, ezáltal egyedi színezetet kap a világ – vallja Tünde. Kedvenc idézete, Juhász Gyulától mely szinte minden kiállításán elhangzik, „és minden dolgok mélyén béke él”. Tájkép vagy portré kerüljön bármi a vászonra, egy lélek köszön vissza onnan. Tünde lelkét láthatjuk műveiben, ahogyan ő látja, érzi az életet. 

Maga az alkotás kiszakadás a rohanó világból. Tündéhez hasonlóan én is ezt vallom, számomra a fotózás jelenti a megnyugvást, a lélekbalzsamot. Egyedül sétálni a határban, a természetben és megörökíteni a mulandót, a pillanatot. 

A kiállítás egészen augusztus 20-ig látogatható a perkátai Győry-kastély emeleti kiállítótermében. Az időszakos kiállítás mellett, az állandó tárlatokat is érdemes megtekinteni, sétálni egyet az ősfás kastély parkban illetve egy frissítőt fogyasztani a kastély büféjében. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában