Diplomaosztó ünnepséget tartottak a Dunaújvárosi Egyetemen

2022.06.24. 15:11

Közel kétszázan tettek záróvizsgát - Képgalériával

A Gaudeamus igitur kezdetű, örökbecsű latin nyelvű diákdal dallamaira vonultak be a Dunaújvárosi Egyetem vezetői és meghívott vendégeik az intézmény Sportcsarnokában péntek délelőtt megtartott diploma és záróvizsga-igazoló okmányok átadó ünnepségére.

Brousil Csaba

Fotó: LI

A pulpituson helyet foglalt többek között dr. András István rektor, Süli János államtitkár, aki egy személyben a Dunaújvárosi Egyetem kuratóriumi elnöke is, valamit dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő. A városvezetést Pintér Tamás polgármester képviselte.

Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A meghívott vendégek név szerinti köszöntése után dr. András István rektor szólt a végzős hallgatókhoz és az egybegyűltekhez. Elmondta, hogy 195-en tettek záróvizsgát a tanév végén, 165-en vehetik át oklevelüket az ünnepségen, számosan közülük kitüntetéssel. Hangsúlyozta, hogy ezzel a nappal a végzősök életében új korszak kezdődik és csak rajtuk múlik, milyen tartalommal töltik meg azt. A kihívások jelen vannak az életünkben, a 90-es éves sci-fi világa részben vagy egészben megelevenedett, valósággá vált. Azt tanácsolta a végzetteknek, hogy a kihívásokat ne problémaként, hanem lehetőségként éljék meg és tartsák szem előtt, hogy ebben a világban is fontos szerep jut az értelmiségnek. Az elmúlt évek változásaihoz az egyetemnek is igazodnia kellett, de tette ezt úgy, hogy nem mondott le a hagyományok tiszteletéről és központi értéknek tekintette a hallgatót. Az idei tanév vívmányairól szólva kiemelte az intézményfejlesztési terv elkészítését, a Bánki iskola integrációját, a partnerekkel való együttműködési lehetőségek új szegmensét, a tehetséggondozás folytatását és a főépület teljes rekonstrukciójának előkészületeit. Beszéde végén gratulált a végzősöknek és megköszönte a szülök és hozzátartozók bizalmát és támogatását, majd a külföldi hallgatókhoz fordult, akiket angol nyelven köszöntött.

A rektori beszéd után a Móricz Zsigmond Általános Iskola kórusa énekelt, majd ezt követően Süli János köszöntötte a végzősöket, családtagjaikat és az egyetem meghívott vendégeit, üzleti partnereit. Hangsúlyozta, hogy az egyetem egyre jobbá tétele a céljuk, amelynek megvalósításához azt szeretnék, ha a most végzett hallgatók visszatérnének az egyetemre és tovább folytatnák tanulmányaikat, csiszolnák tudásukat. Hiszen a jól képzett szakemberekre nagy szükség van, amelyet mi sem mutat jobban, mint a Paks II. fejlesztés, elég, ha csak az anyagszerkezeti stúdiumra gondolunk. A rektor által említett kihívásokra reflektálva kiemelte, hogy azoknak meg kell felelni intézményi szinten és egyéni szinten egyaránt, hiszen hosszú távon ebből tud az ország is építkezni. A végzősöket arra biztatta, hogy vigyék hírét ennek az egyetemnek, és a városnak, hogy minél többen jöjjenek ide tanulni és reményét fejezte ki abban, hogy jó emlékekkel távoznak az alma materből.

Az államtitkári beszéd után a fogadalomtétel következett, majd egyenként minden végzős átvehette az oklevelét, amelyet hatalmas taps és kitörő ováció zárt. Ezek után jöttek az egyetemi elismerések, úgy mint az Egyetem tiszteletbeli polgára cím vagy az Egyetemért Díj és a Díszoklevelek átadása. Ezt követően a hivatalos rész befejezése után a meghívott vendégek körében dr. Mészáros Lajos mondott pohárköszöntőt, méltatva az egyetemen folyó magas szintű szakmai munkát, sok sikert kívánva a jövőhöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában