Friss árak bűnözőktől

2022.06.24. 15:56

Ennyibe kerül a weben egy bankkártya, feltört levelezés jelszava, útlevél

Miért érdekesek tisztességes felhasználók számára ezek az adatok?

Bár a Dark Web aktuális piaci adatai a legtöbbünknek nem nyújtanak hasznos betekintést, de legalább egy üzenet világosan kiderül: adataink értékesek a kiberbűnözők számára, és könnyedén el tudják lopni a személyazonosságunkat vagy más módon kihasználni a figyelmetlenségünket.

A szomorú igazság az, hogy a személyes adatok kínálata a Dark Web-en egyre nő és így egyre olcsóbb is lesz. Annak az esélye, hogy feltörik, kiszámíthatatlan, de egyre nő, hacsak nem védjük magunkat.

Néhány egyszerű szabály és szokás elfogadása jócskán megnehezíti, hogy a hackerek megszerezzék az adatainkat, és megkönnyíti, hogy kikerüljünk a célkeresztjükből.

Az elképesztően széles jelenlegi kínálatban részletesen tallózhatunk angol nyelven a Privacy Affairs oldalán közzétett táblázatban. Ebből alább csak néhány jellemző árat mutatunk:

Hitelkártyaadatok

Hitelkártyaadatok, számlaegyenleg 5000-ig: 120 dollár
Hitelkártyaadatok, számlaegyenleg legfeljebb 1000: 80 dollár
Lopott online banki bejelentkezések, a számlán legalább 2000 dollár: 65 dollár

Fizetési szolgáltatás

PayPal átutalás lopott számláról, 1,000 - 3000 dolláros egyenlegekkel: 45 dollár

Közösségi oldalak

Feltört Facebook fiók: 45 dollár
Feltört Instagram fiók: 40 dollár
Feltört Twitter fiók: 25 dollár
Feltört Gmail fiók: 65 dollár
1000 Instagram követő: 4 dollár
1000 Twitch követő: 4 dollár
1000 LinkedIn követő: 10 dollár

Streaming

Feltört Netflix fiók, 1 éves előfizetés: 25 dollár
Feltört HBO fiók: 4 dollár

Keményebb árucikkek

Útlevelek 160-tól 3800 dollárig
E-mail adatbázis tízmillió amerikai e -mail címmel 120 dollár

Manapság a Dark Web oldalak a biztonság ígéretével (!) és a hagyományos ügyfélszolgálatok minőségével versenyeznek. Így nem meglepő, hogy már hagyományos marketing taktikákat is bevetnek. A kedvezmények – vásároljon két klónozott hitelkártyát, egyet ingyen kap –, a kuponok és a termékértékelések egyre gyakrabban tűnnek fel a legversenyképesebb oldalakon.

Hogyan védekezzen a személyes adatainak ellopása ellen?

Sok módja van annak, hogy feltörjék, de sok módja van a megelőzésnek is.

Kerülje a nyilvános vagy nem biztonságos WiFi-t

Ha kávézóban vagy bárhol máshol tartózkodik, ahol nem bízik a hálózat biztonságában, használjon virtuális magánhálózatot (VPN) az összes kommunikáció titkosításához. Ez talán macerásnak tűnhet. De ha egy támadó hozzáfér az Ön által használt titkosítatlan hálózathoz, könnyen megtekintheti a fiókadatait, és ellophatja vagy megváltoztathatja az adatait.

Használjon biztonságos ATM-gyakorlatokat

A helyi bankautomata az Ön értékes személyes adataihoz vezető kapu.

Használat előtt ellenőrizze az ATM-leolvasókészülékeket. A hamis kártyaleolvasók, pénznyelők az ATM fölé helyezett eszközök: ezek az adatokat nm a banknak, hanem hackernek küldik.

Tapogassuk meg a kártyanyílás oldalát. Keressünk bármit, ami laza érzést kelt: a hamisítványok többnyire enyhe nyomásra elmozdulnak. Ellenőrizzük, hogy nincs-e ragasztó vagy ragasztószalag a széleken. Ha bármilyen ragadós anyagot lát, maradjon távol az ATM-től, és hívja a bankot. Ha nehézséget okoz a kártya behelyezése az ATM-be, hagyja abba a próbálkozást, és jelezze a banknak a helyzetet.

A hamis billentyűzeteket néha a banki fölé helyezik, hogy rögzítsék a felhasználó PIN-kódját. Ezek is nagyon lazán vannak felszerelve. Ha tehát a billentyűzet egy kicsit is rázkódik, vagy ha azt vesszük észre, hogy nem középen van, hagyjuk abba a használatát, és lépjünk kapcsolatba a bankkal.

Tartsa titokban az adatait

Ne adjunk meg érzékeny információkat telefonon keresztül. Még akkor sem, ha az információra állítólag fontos folyamathoz van szükség, például a társadalombiztosításhoz vagy az új jogosítványhoz való bejelentkezéshez. Ha lehetséges, adjuk át az információkat személyesen.

Használjunk rosszindulatú szoftverek elleni eszközöket. Telepítsünk megbízható, minőségi vírusirtó vagy más rosszindulatú szoftvereket, s állítsuk automatikusra a frissítésüket.

Kerüljük ugyanazon jelszót használatát több fiókhoz: ez ugyanis a legegyszerűbb módja annak, hogy egy támadó hozzáférjen a fiókjainkhoz.

Töröljük azokat a fiókokat, amelyeket már nem használunk. A kibertámadók felhasználhatják azokat például jelszó-visszaállítással vagy hasonló támadásokkal. Ez különösen akkor kockázatos, ha több fiókban is újra felhasználja a jelszavakat.

Használjunk jelszókezelőt

Az olyan szoftverek, mint a LastPass vagy a Keepass megkönnyíthetik az extra erős jelszavak használatát az összes fiókjához, mivel így csak egy fő jelszót kell megjegyezni. Ráadásul sok ingyenes jelszókezelő közül is választhatunk.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!