Vasárnap Argentínával játszunk a nyolcaddöntőben

2022.06.24. 23:50

Így kell ezt csinálni, magabiztos siker Kanada ellen

Kiváló játékkal, igazi csapatként küzdve nagyszerű győzelmet aratott a magyar női vízilabda-válogatott pénteken este utolsó csoportmérkőzésén a hazai világbajnokságon Kanada ellen. Ezzel a második helyen jutott tovább, így vasárnap 18.30 órától Argentína következik, ahol nem lehet kérdés a győzelem, azaz már készülhetünk az ausztrálok elleni negyeddöntőre.

Gallai Péter

Forrás: Magyar Vízilabda Szövetség

Öt évvel ezelőtt napra pontosan egy hónappal később több ezren voltunk nagyon szomorúak a Hajós uszodában, amikor a 2017-es vb-n a negyeddöntőben kikapott a válogatott Kanadától, ami hatalmas csalódást jelentett. Most a csoportkörben találkoztunk velünk, és mindenképpen nyernie kellett a lányoknak ahhoz, hogy könnyűvé tegyék maguknak a vasárnapi nyolcaddöntőt. Ugyanis a kvartett másodikja a nem éppen félelmetes hírben álló Argentínával találkozik, viszont a harmadik a valóban annak mondható Hollandiával. Nekünk csak a győzelem volt jó, ezzel szemben Kanadának már egy döntetlen is második helyet ért volna.

A dunaújvárosi klubból jól ismert játékosokkal Slett Ferenc

Bíró Attila szövetségi kapitány nem számított könnyű meccsre, de bízva csapatában, tudta, hogy meg tudják oldani ezt a feladatot a játékosok. S ha már a lányokat említjük, a dunaújvárosi kvartettet jó ismerőst köszönthetett már a délelőtti edzés során a parton, a DFVE vízilabda klubja mellett dolgozó egészségügyi szakembert, Slett Ferencet, aki ezúttal az OMSZ színeiben volt szolgálatban a Hajós uszodában pénteken. A mentőtiszt egyébként számos dunaújvárosi sport- és közösségi eseményen is közreműködik, illetve más csapatoknál is dolgozik, így nem csak a Fabó Éva Sportuszodában találkozhatunk vele. A medencében este aztán 5-4 volt az ismerősök aránya a kanadaiak javára, az öt évvel ezelőtti csapatokból ennyien maradtak a mostani vb-re. Ezzel a „győzelemmel” legyenek boldogok ők, a meccs utánival meg mi – szögezhettük le a statisztika után.

Az olaszok ellen is már fantasztikus volt a hangulat a Hajósban, de péntekre ez még fokozódott a „fekete sereg”, a Carpathian Brigade megérkezésével. A magyar lányok aztán tettek is róla, hogy rögvest alaposan kiüvölthesse magát mindenki, hiszen dunaújvárosi gólók  - Szilágyi, Gurisatti- nyitották a találkozót, majd Bakoc szépített, de utána már nem találtak fogást a hazai védelmen és Magyarin. A második negyed kiegyenlített csatát hozott, ami az eredményben is megmutatkozott, igaz a szerencse is velünk volt, Leimeter lövése a kapufáról Gaudreault hátára pattant, onnan meg a gólvonalra, illetve ötezer lelátói bíró szerint, azon is túl csorgott. Emlékezzünk csak vissza, mit mondott Bíró Attila pár napja, a magyar közönség meccsenként legalább fél gólt jelent, de ezúttal egy egészet, biztosan ők üvöltötték túl a labdát a képzeletbeli vonalon – videóbírózás után ugyanis megadták a találatot. 

A csapattal együtt örülhetett a győzelemnek a DFVE egészségügyi szakembere

A harmadik nyolc perc aztán csodaszámba ment, „lerohantuk” Kanadát, a felgyorsított játékunkkal nem tudtak mit kezdeni és felállni védekezni, Keszthelyi szórt egy triplát és Szilágyi is beköszönt, miközben a védekezés és a kapusteljesítmény is parádés volt. Zárójelben, Magyari is kapott a hátára egy kipattanót, de az megállt a vonal előtt, hiába, az a pár vendégszurkoló kevés volt a gólba ordításhoz.

A záró etapra a biztos előny tudatában visszavettek a magyarok, tizenkét perc után az ellenfél is betalált, sőt, feljöttek 10-7-ra. Ám a reményeiket és az aggódóbb szurkolók idegeskedését eloszlatták Gardáék, miután Leimeter fórból volt eredményes, amivel végleg pontot tett a meccsre. Nem csoda, ha a lefújás után mosolyogva készülhetett közös fotó Slett Ferenccel, miután sem a parton, sem a medencében nem történt vészhelyzet.

 

Magyarország – Kanada 11-7 (2-1, 3-3, 4-0, 2-3)

Magyarország: Magyari – Szilágyi 2, Vályi 1, Gurisatti 2, Máté, Parkes, Keszthelyi-Nagy 3. Csere: Mahieu, Leimeter 2, Rybanksa 1, Faragó, Garda. Szövetségi kapitány: Bíró Attila.

 

Kanada: Gaudreault - McKee, Crevier 2, Wright, McKelvey 3, Christmas 1, La Roche. Csere: Amarosa, Sohi, Bakoc 1, Lekness, Paul. Szövetségi kapitány: David Paradelo.

Gól emberelőnyből: 9/5, ill. 7/2.

Gól kettős emberelőnyből: –, ill. 1/1.

Gól ötméteresből: 1/1, ill. –.

Bíró Attila így értékelt: - A kanadai csapat többször, így az olaszok ellen is megmutatta, hogy mennyire erős és nehéz ellene vízilabdázni. Elöl és hátul is sokkal jobban játszottunk, mint szerdán – nem mondom, hogy tudatosan történt így, mert szerdán is szerettünk volna nyerni. Megszoktuk a játékvezetést is, jobban alkalmazkodtunk ahhoz a felfogáshoz, ami ezen a tornán jellemző lesz. A folytatásban Argentína nem lehet akadály, nem futballban játszunk ellene.

A folytatásban vasárnap 18.30 órakor Argentína jön, a meccs győztesére kedden pedig Ausztrália vár a legjobb négy közé kerülésért. Mint korábban említettük, azzal, hogy nem lettünk elsők, elkerültünk az USA ágáról, velük már csak a döntőben találkozhatunk. 

További eredmények:

B-csoport (Debrecen)

Egyesült Államok-Argentína 23-3

Hollandia-Dél-Afrika 22-1

A végeredmény: 1. Egyesült Államok 6, 2. Hollandia 4, 3. Argentína 2, 4. Dél-Afrika 0.

 

C-csoport (Sopron)

Brazília-Ausztrália 5-17

Kazahsztán-Új-Zéland 11-15 

A végeredmény: 1. Ausztrália 6, 2. Új-Zéland 4, 3. Kazahsztán 2, 4. Brazília 0.

 

D-csoport (Szeged)

Thaiföld-Spanyolország 2-30

Franciaország-Görögország 4-15

A végeredmény: 1. Görögország 5, 2. Spanyolország 5, 3. Franciaország 2, 4. Thaiföld 0.

A nyolcaddöntők párosítása, június 26.

Kanada–Hollandia 14 óra.

Új-Zéland–Franciaország 15.30 óra.

Kazahsztán–Spanyolország 17 óra.

Magyarország–Argentína 18.30 óra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában