Piaci körkép

2022.06.25. 20:00

A zöldbab nem „kertel”, megkéri az árát

Agárdy Csaba

Fotó: LI

Nagy volt tegnap a forgalom a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon, igazi nyüzsgést tapasztalhattunk. Két újdonság egyből feltűnt a magunkfajta nézelődőnek: egyre több az őszibarack, és megjelent a sárgadinnye is. Az előbbiből szinte csak kiváló minőséget láttunk, és ami eltér a korábbi évektől, bőven van fehér húsú és nem csak sárga. Az árak egész barátságosnak tűnnek, ahhoz képest, hogy csak most kezdődik a szezon, 400 és 900 forint között láthattuk kilóját. A sárgadinnye egységáron kilónként 690 forintért kapható. 

Lecsót feleannyiból készíthetünk, mint zöldbabfőzeléket Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A zöldbabszezon kellős közepén járunk, legalábbis a szakirodalom szerint, de az árak nem erről tanúskodnak, 1500 kilója, ami egy átlagos húsár. Vagyis el kell dönteni, zöldbabfőzeléket eszünk vagy éppen csirkepaprikást. Papíron a lecsószezon messze van még – nyár vége, ősz eleje –, de ha a piaci kínálatot és a különböző ételalapanyagok árait összehasonlítjuk, akkor azt kell mondani, bármikor érdemes összeütni egy jó kis tojásos vagy kolbászos lecsót. Ugyanis 650 forintért már egy kiló jó minőségű paradicsomot és paprikát is vásárolhatunk. Persze vannak magasabb árkategóriák is, a prímet a koktélparadicsom viszi a kilogrammonkénti 1700 forintos árával. 

A meggy, de főként a cseresznye árfekvése számomra most is talány. A meggyet az idén ­elkerülte a fagy, bár az igaz, hogy a mostani szárazság miatt a szemek több helyen is kisebbek az elvárttól. De a gazdák általában nem panaszkodnak, a szedd magad akciókban 250 és 500 forint között juthatunk meggy­hez. Ehhez képest a dunaújvárosi piacon általában 1000 forint körül kérnek el egy kilóért. A cseresznyetermés sem ad okot a panaszra, a piacon is rengetegen árulják, de az árak ott is sokszor 800 és 1000 forint között mozognak, igaz, ezen a területen azért van olcsóbb (400-500 forintos) kategória is. Bár a szakemberek szerint az idei árak átlagosnak mondhatók, ők tudják, úgyhogy maradjunk ennyiben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában