Vízilabda

2022.07.02. 22:56

A bravúr elmaradt, de csodás ez az vb-ezüstérem is

Története harmadik világbajnoki aranyérmének megszerzésére készült a magyar női vízilabda-válogatott szombaton este a címvédő és olimpiai bajnok, a sportágat hosszú évek óta uraló Egyesült Államok ellen.

Gallai Péter

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Gurisatti Gréta elhíresült mondása most talán még soha nem volt ennyire aktuális: Ha nem mi, akkor ki? Ha nem most, akkor mikor? Persze, a győzelemhez nem kis bravúrra lett volna szükség, de az együttesben ez benne volt. Végül ez sajnos elmaradt, de egészen a meccs végéig nyitott volt a küzdelem, a csapat minden dicséretet megérdemel a kéthetes teljesítményéért és az Eb, illetve az olimpia után most a világbajnokságon is érmet szerzett a gárda. 

Miután a fiúk nem harcolhattak a dobogóért, minden figyelem a hölgyekre irányult, akik a már biztos ezüstérem megnyugtató tudatával készülhettek a meccsre. Azonban azt mindenki hangsúlyozta, ezzel nem szeretnének megelégedni, naná, másként is nem volt szabad hozzáállni a döntőhöz, főleg hazai pályán. Keszthelyi-Nagy Rita csapatkapitány a kezdés előtt kijelentette: - Az akaratból nem lesz hiány, mindent megtesztünk azért, hogy itthon tartsuk az aranyérmet.

Nem csoda, hogy óriási érdeklődés övezte a találkozót, a későn ébredők már hiába próbálkoztak a jegyvásárlással. Már egy órával a kezdés előtt elkezdődött a karneváli hangulat, ami csak fokozódott, ahogy közeledett a kezdés. Egy hölgy egyébként már biztosan megkapta élete főnyereményét, ugyanis lovagja a lelátón kérte meg a kezét, amire nagy ováció közepette igent mondott. Szilágyi Péter korábbi szövetségi kapitány, a Dunaújvárosban is dolgozott Szilágyi Dorottya édesapja azon a véleményen volt amikor pár szót váltottunk vele, hogy nem szabad megelégedni a második hellyel, hiszen akkor kár is kijönni játszani. Ám biztos benne, ez meg sem fordult senki fejében a mieink közül. Persze nagy kérdés, hiába az ellenfél valamivel esélyesebb, ez a nagy lehetőség és a hatezer néző miként hat a játékosokra. Aztán megérkezett sok más prominens személy mellett Novák Katalin köztársasági elnök is, aki a páholyból lemenve a KSI fiataljai közé ült be meccset nézni. Az emelkedett hangulatban énekelt magyar Himnusz alatt a Carpathian Brigade tagjai Benedek Tibor arcképét feszítették ki egy nagy molinón – talán a legenda égi segítségét is kérve.

GURISATTI Gréta; PARKES Rebecca
Forrás: MTI

Ami remekül kezdődött, hiszen az ellenfél – akivel a vb előtt együtt készültünk Szegeden – percekig lövésig sem jutott, majd Gurisatti Gréta centerből a kapufa segítségével szerezte meg a vezetést olyan üdvrivalgást kiváltva, hogy azt talán még szülővárosában is hallották. Aztán őt állították ki, a fórt pedig Musselman kihasználta, majd egy zseniális védekezést követően nem sikerült lövésig jutni, bezzeg az újabb előnyükből megint Musselman volt eredményes. Egy megúszást követően Vályi elől a kiúszó Johnson kapus hozta el a labdát. S ő volt az, aki a dunaújvárosi csapatkapitány, Garda löketét is védte. A DFVE játékosai nem is oly régen a LEN Kupa döntőben tapasztalhatták meg képességeit, amikor a görög Ethnikosz kettős győzelemmel szerezte meg a trófeát, az amerikai légiós hathatós közreműködésével.

Aztán a második negyedet Keszthelyi-Nagy gólja vezette fel, Musselmannal nem tudtunk mit kezdeni, harmadszor is betalált, de Gurisatti sem akart lemaradni, előnyből egyenlített, aztán Steffens révén minimális előnnyel az USA vezetett a félidőben. Addig kifejezetten jó volt látni az eseményeket, hiszen szorosan tapadtunk a címvédőre. Az elődöntőben a csoportban minket legyőző olaszok 6-2-re álltak két negyed után – mínuszban. Sajnos a harmadik nyolc perc után mi is háromgólos hátrányba kerültünk. Pedig az eleje jól kezdődött, ugyan az ellenfél lőtt gólt a negyed elején, de az ihletett formában pólózó Gurisatti fórból megint egyre hozta fel a válogatottat. S ekkor, egy később akár döntő jelentőségűvé váló és szigorú ítélettel befújt ötméteres jött ellenünk, és még Rybanskát is elveszítettük harmadik kiállítása után. Bíró Attila majdnem felrobbant mérgében, hatezer ember tüntetett a döntés ellen, de Musselman a füttykoncert közepette sem hibázott, 6-4. Aztán szerencsénk sem volt, Neushul lövése az egyébként nem egy parádés védést bemutató Magyari kezéről csorgott be a kapuba, 7-4.

A záró felvonás innentől már nagyon nehéznek ígérkezett, különösen, hogy Vályi kapufája után Neushul már négyre növelte az USA előnyét és Johnson mindent védett hosszú perceken át. Azonban a magyar csapat, és hát még a közönség nem adta fel, elementáris buzdítás mellett utolsó rohamra indult az együttes. Ami eredményre is vezetett, négy perccel el a vége előtt megfelezték a lányok a hátrányukat, igaz Szilágyi hatodik találatát hosszú percekig nézegették, támadóidőn belül volt-e. A közönség tüntetett, a csapatok nem tudták mi történik, aztán nagy nehezen megadták a gólt. A leállás úgy nézett ki, nem zökkentette ki a magyarokat, mert mindent kivédekeztünk, vagy Magyari hárított, aztán eggyel a vége előtt már ő is felment a támadáshoz, ami bejött, Keszthelyi-Nagy betalált, minden újra nyitott lett, 8-7. A hangulatot ekkor már nehéz volt szavakkal leírni, hiszen karnyújtásnyira voltunk az egyenlítéstől, amit egy amerikai büntető foszlatott semmivé, ami előtt Gurisatti embere szabálytalannak tűnt, azért engedte el, de a végén Gréta szállt ki végleg a meccsből, mi pedig az aranyéremért folytatott csatából – Musselman ezt is belőtte.

NOVÁK Katalin
Forrás: MTI

A lefújás után azonban nem síró és zokogó veszteseket láthattunk, hanem egy olyan csapatot, amit hosszasan ünnepelt a közönség és ők is mosolyogtak. Ennek az ezüstéremnek okkal és jogosan lehet örülni, fantasztikus teljesítmény nyújtottak a lányok, akik Novák Katalintól vehették az érmeket. Majd a közönség elénekelte ismét a Hinmuszt, ami itt nem csak a győztesnek járt. Az ünnepség után a csapat tagjait nagyon hosszú ideig köszöntötték, üdvözölték és ölelgették hozzátartozóik, ismerőseik mindenki büszke volt rájuk, ahogy ők is azok lehetnek eredményükre. Az Egyesült Államokat a torna alatt senki nem szorongatta meg úgy, mint mi. A szintén idei Európa-bajnokság előtt igencsak biztató ez az eredmény és forma.

Egyesült Államok–Magyarország 9–7 (2–1, 2–2, 3–1, 2–3)

Egyesült Államok: JOHNSON – Fattal, Raney, MUSSELMAN 5, Ava Johnson, STEFFENS 1, S. Haralabidis. Csere: R. NEUSHUL 3, Prentice, Mammolito, Gilchrist, Weber. Szövetségi kapitány: Adam Krikorian.

Magyarország: MAGYARI A. – Szilágyi D. 1, KESZTHELYI-NAGY 2, MÁTÉ ZS. 1, Parkes, GURISATTI 3, Vályi V. Csere: Rybanska, Faragó K., Garda, Leimeter, Mahieu. Szövetségi kapitány: Bíró Attila.

Gól emberelőnyből: 9/2, ill. 11/3.

Gól ötméteresből: 2/2, ill. –.

Kipontozódott: Rybanska (20. p.), Mammolito (27. p.), Gurisatti (32. p.).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában