Lélekjelenlét

2022.08.11. 09:00

Egy bátor férfi mentette meg a családot a vasúti átjáróban

Sokkot kaphatott a sofőr, amikor ráeszmélt, hogy lezáródtak a sorompók a simontornyai vasúti átjáróban. Az autója, tele utassal, ugyanis jó ideig egy helyben állt, az utasok ki sem szálltak belőle, miközben a vonat feléjük robogott. Az eset múlt vasárnap történt.

BRUNNER MÓNIKA

Vasúti átjáró illusztráció

Fotó: KOVÁCS PÉTER

„Egy ismeretlen autós közlekedett augusztus 7-én 12 óra 40 perc körüli időben személygépkocsival Simontornyán a 64-es számú főúton Igar irányából a 61-es számú főút irányába. A vasúti kereszteződéshez érve figyelmen kívül hagyta a fényjelző készülék tilos jelzését és a kereszteződésbe hajtott. Ennek során letörte az átjárónál elhelyezett félsorompó csapórúdját, majd adatai hátrahagyása nélkül távozott a helyszínről.” Így szólt a rendőri jelentés az esetről.

Kerékgyártó Gyula negyvennyolc éves Bács-Kiskun megyei gépkezelő múlt vasárnap a Balatonról vezette hazafelé autóját, benne a családjával. A simontornyai vasúti átjáró előtti autósorban lassan araszoltak előre. Egyszer csak azt látta, hogy az előtte lévő kis fehér autó szabad jelzésnél, tele utassal, ráhajt a sínekre, majd a fénysorompó hirtelen pirosra vált. Az autó már nem tudott átjutni a vasúti kereszteződésen, a sorompók lezáródtak. Utasai a síneken vesztegeltek, miközben robogott feléjük a vonat.

– Az autó csak állt ott. Arra gondoltam, hogy a sofőr sokkot kaphatott. Rémülten tovább dudáltam a sofőrnek, hogy vegye észre, bajba került, de egyáltalán nem reagált rá. Eközben tolattam hátrafelé, hogy legyen helye, majd kiugrottam a kocsiból, és intettem neki, hogy jöjjön hátra. Ekkor kezdhetett észbe kapni, majd végül hátratolatott, és eközben törte a sorompót. Ahogy ki tudott jönni a sínekről, fél perc sem telhetett el, már jött is a vonat – elevenítette fel a történteket lapunknak.

A családot megmentő Kerékgyártó Gyula tette arrébb a letört félsorompót

Kerékgyártó Gyula hozzátette, hogy a letört sorompót ő tette arrébb, hogy az ne akadályozza a forgalmat. Az életveszélyes helyzetet túlélő sofőr és utasai a vonat elhaladtával folytatták útjukat. 

– Aki tanult KRESZ-t, tudja, hogy addig nem hajtunk be a vasúti átjáróba, amíg meg nem győződünk arról, hogy át is tudunk haladni rajta. Szerintem itt hibázott a sofőr, bár emlékezetem szerint valóban szabad jelzésnél ment rá a sínekre – tette hozzá Kerékgyártó Gyula, akinek hőstettét egy ismerőse hozta nyilvánosságra a közösségi oldalán. Lapzártánkig huszonkilencezren lájkolták a bejegyzést, több, mint ötezren szóltak hozzá, több mint háromezren osztották meg. 

Csak akkor hajtsunk be vasúti átjáróba, ha azt biztonsággal el is tudjuk hagyni (illusztráció: Shutterstock)

Kerékgyártó Gyula ismerőse ott mondta el, hogy aznap két autóval, nyolc fős társasággal utaztak haza a Balatonról, és megbeszélték, hogy Simontornyán ebédelnek. Ők mentek elől, Kerékgyártóék két-három autóval mögöttük. Hozzátette: végtelenül büszkék imerősükre, mert ő volt a leggyorsabb, aki ezt a katasztrófával fenyegető helyzetet felmérte, és cselekedni is bátor volt, hogy megelőzze azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában