Pályafutása harmadik Eb-aranyérmét szerezte

2022.08.14. 15:28

Kovács Zsófia ugrásban ismét a kontinens legjobbja lett!

A müncheni Multisport Eb női tornaversenyén magyar szempontból a DKSE különítménye játszotta a főszerepet. A Kovács Zsófiával, Mayer Grétával és Makovits Mirtillel felálló női válogatott a 7. lett a csapatdöntőben. Kovács Zsófia ugrásban megszerezte pályafutása harmadik Európa-bajnoki aranyát, talajon pedig 8. helyen végzett. A juniorok mezőnyében versenyző Czifra Lili pedig a 7. pozícióban zárt gerendán.

SzSz/MTI

Szombaton a tornászok női felnőtt és junior Európa-bajnokságán Münchenben a felnőttek csapatdöntőjében a 7. helyen végzett a Bácskay Csenge, Székely Zója (Postás SE), Kovács Zsófia, Mayer Gréta, Makovits Mirtill ­(DKSE) összeállítású női válogatott. A Magyar Torna Szövetség beszámolója szerint Kovácsék talajon kezdtek, méghozzá a spanyolokkal együtt, ahol a két ország versenyzői felváltva követték egymást. 

MAKOVITS Mirtill
Multisport Eb - Torna
Forrás: Koszticsák Szilárd

A magyarok számára összességében rosszabbul sikerült a szer (Mayer: 12,433, Makovits: 11,833, Kovács: 12,300 pont), mint a selejtezőben, Kovácsnak voltak pontatlanságai, így az első forduló után 36,566 ponttal a 7. helyen fordultunk. A folytatásban viszont minden magyar tornász kiváló ugrásokat adott elő, és valamennyi pontszám magasabb is lett, mint a kvalifikációban (Mayer: 13,133, Bácskay: 13,800, Kovács: 14,266). Két forduló után, a „félidőben” a magyar együttes 77,765 ponttal a harmadik helyen állt. Következett a felemás korlát (Makovits: 12,966 Székely: 12,666 Kovács: 13,633), ahol a bokasérüléssel küzdő Székely a selejtezőhöz hasonlóan rontott, mint ahogy Kovács is leesett a szerről, de gyakorlatának erősségét mutatta, hogy a szer Európa-bajnoka így is magasabb pontszámot ért el, mint a selejtezőben, ahol csak a leugrásnál tette le a térdét. A harmadik szer után 117,030 ponttal a negyedik volt a magyar válogatott, mindössze 4 tizedponttal lemaradva a németek mögött. Gerendán Makovits 12,266 pont, Mayer 12,766, Kovács 12,033 volt a sorrend, Kovácsnak volt hibája, és a magyar csapat végül 154,095 ponttal a 7. helyet szerezte meg.

MAYER Gréta
Mayer Gréta is remekül versenyzett Münchenben
Forrás: Koszticsák Szilárd

Draskóczy Imre női szövetségi kapitány így értékelte a válogatott teljesítményét: – Az Európa-bajnokság legnagyobb hozadéka, hogy ezek a lányok most összeszoktak, egymást tudják segíteni, és egy csapatként tudnak harcolni. Ez látszódott most, annak ellenére, hogy mindig van „ha”, meg jobb eredmény, de amit ma sportemberként és sportlelkületként mutattak, az mindenképpen felemelő volt.” 

A juniorok mezőnyében, a dunaújvárosiak tornásza, Czifra Bettina Lili a hetedik helyet szerezte meg gerendán. 

Vasárnap a felnőtt női szerenkénti döntők elején, Kovács Zsófiának köszönhetően „aranyos” hangulatba került a magyar küldöttség. A DKSE kiválósága, az ugrás két évvel ezelőtti Európa-bajnoka, a második csoport második ugrója volt, de előtte a bolgár Valentina Georgijevát hosszan ápolni kellett a matracon. Eközben a magyar próbálta nem elveszíteni a fókuszt, és melegen tartani az izmait, de nem volt könnyű dolga, mert az ápolás hosszú percekig tartott. Végül Georgijevát és az olasz D’Amatót is hordágyon vitték ki a csarnokból, előbbi nagyon súlyosan megsérült, már a helyszínen infúziót kapott és az ápolás során paravánnal takarták el a nézők elől. A több mint negyedórás kényszerszünet után Kovács ismét ugorhatott bemelegítésként, majd élesben nagyszerűen teljesített: az első gyakorlatát 14,200 pontra, a másodikat pedig 13,666-ra értékelték, így 13,933 ponttal az élre ugrott. Ez egyben azt is jelentette, hogy már biztos érmes, mert őt már csak két riválisa követte. Ők azonban nem tudtak elé kerülni, így Kovács Zsófia érvényesítette a papírformát, s megszerezte pályafutása harmadik Eb-aranyérmét. 

KOVÁCS Zsófia
Kovács Zsófia itt már tudja, hogy megszerezte pályafutása harmadik Európa-bajnoki címét Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd
Forrás: Koszticsák Szilárd

A friss Eb-győztes vasárnap délután a talaj döntőjében is érdekelt volt. 

A selejtezőben a kilencedik legjobb eredmény volt az övé (13,433), de mivel egy nemzetből legfeljebb csak ketten kerülhettek a nyolc közé, hatodikként ő is bejutott a fináléba. 

A vasárnapi záró számot az olasz Martina Maggio kezdte, aki első helyen kvalifikálta magát a döntőbe, s 13,933-as pontszámot érő nagyszerű gyakorlatával megadta az alaphangot a küzdelemnek, érezhető volt, hogy ezt a produkciót nehéz lesz túlszárnyalni. A negyediknek szőnyegre lépő Kovácsnak sem sikerült, sőt, miután egy ugrássorozat végén leült, s csupán 12,533 pontot kapott a zsűritől, elszálltak az érmes reményei. Maggiót végül csak a címvédő brit Jessica Gadirova tudta felülmúlni, mögöttük egy másik olasz, Angela Andreoli lett a harmadik. Kovács nyolcadikként zárt. 

A másik két szeren német győzelemnek örülhetett az Olimpiai Csarnokot teljesen megtöltő közönség: felemás korláton Elisabeth Seitz, gerendán pedig Emma Malew­ski diadalmaskodott. 

Kovács Zsófia: Nagyon-nagyon örülök, hogy 2020 után ismét sikerült az ugrást megnyernem. A délelőtt is jól telt, Zójával vagyok egy szobában, reggeliztünk, pihentünk, készülődtünk, és 11.30 órakor már bent voltunk a teremben. Lefekvéskor még bennem volt, hogy sikerült elsőként bejutnom ugráson, és jó lenne megtartani ezt a pozíciót, de a versenyre ezt már elengedtem, nem volt teher számomra. Még nem vettem részt ilyen szerdöntőben, ahol ennyi sérülés volt. Próbáltam elterelni a gondolataimat, azonnal hátat is fordítottam, és elkezdtem melegíteni. Nincs a figyelem-elterelésre külön módszerem, egyszerűen csak nem néztem a többieket, hanem magammal foglalkoztam. Az jó volt, hogy a bírók odajöttek, és mondták, hogy melegítésképpen ugorhatunk kettőt, így mindenki megnyugodott. Csak arra koncentráltam, hogy két szép, pontos ugrást mutassak be. A dobogó tetején majdnem elsírtam magam a himnusznál, az egy fantasztikus élmény volt, és nagyon jól esett az is, hogy kijöttek a többiek szurkolni. Végig hallottam őket, felejthetetlen élmény volt, nagyon köszönöm mindenkinek. Ennek az éremnek kiemelt helye lesz, örülök, hogy én lettem a magyar női tornasport első kétszeres Európa-bajnoka ugráson. A talajra feldobódva mentem oda, a harmadik sornál viszont éreztem, hogy technikai hiba van, azért ültem le, annak viszont örülök, hogy életem első talajfináléja volt Eb, vb tekintetében, ennél később csak jobb lehet. Még mindig vegyes érzelmek vannak bennem a selejtező miatt, de a mai nap mindenképpen nagyon pozitív volt, és boldog vagyok az aranyérem miatt.
Draskóczy Imre, női szövetségi kapitány: Nagyon büszkék vagyunk Zsófira, amilyen idegállapotban, amilyen teljesítményt nyújtott ugráson. Sportemberi tekintetében is kiemelkedő volt, hiszen 20 percig állt a verseny, újra kellett melegítenie, így kellett teljesítenie. A talajon is meglett volna az esélyünk, a végére úgy éreztem elfáradt, ennek volt köszönhető a hiba. Nagyon örülünk az aranyéremnek ugrásban, még egyszer hangsúlyozom, nagyon büszkék vagyunk.
Trenka János, Kovács Zsófia edzője: A mai teljesítménnyel elégedett vagyok.A talajon ott  volt persze a rontás, de nem zavar, mert a gyakorlatban nagyon sok új elem volt, az olimpiához képest 5 tizeddel nehezebb gyakorlatot mutattunk be, és látszik, hogy most már ez a gyakorlat az elitbe tartozik. Nem mondom, hogy benne volt a hibázás lehetősége, mert jól melegített, viszont, ha valami még friss, akkor még becsúszhat rontás, és ez így volt. Tudom, hogy a jövőben Zsófi tökéletesíteni fogja az egészet. Az ugrást, gondolom, nem kell megmagyarázni. Az a korai bánat, ami volt a selejtező után volt, az most csillapodott. Mi most több arannyal is hazamehettünk volna, de legalább egyet kaptunk. Reméljük, hogy a jövőben még megszerezzük a többit, akár még nagyobb versenyen is.
Dr. Magyar Zoltán, MATSZ-elnök: A magyar női torna hihetetlenül sokat lépett előre, gyakorlaterősségben, edzettségben, nagyon sok mindenben. Egy dolog van, és ezzel kell foglalkozzunk: a magabiztossággal, a nem rontással, a tétversenyen való jó tornával. Most végignéztem az erőviszonyokat, és meg kell mondjam, ezek a versenyzők a háromszorosát tudták volna. Persze a sportban nincs „ha”, meg „volna”, de 3-4 érmet is el tudott volna hozni a női torna reálisan, de nagyon-nagyon sok rontás volt. Innen viszont sokkal könnyebb előre menni, mint amikor még nincs olyan anyagerő, nincs olyan kivitel, nincs olyan összekötő. Én mindenképpen magasra értékelem, ami most itt történt, van egy mondás, hogy az aranyérem mindent visz, ez így is van, az Eb-aranynak borzasztóan örülünk. Le a kalappal, nagyon boldogok vagyunk, csak Zsófiban maradt is. Meg kell fejtenünk, hogy tudnánk kihozni többet a lányokból, nem az edzőteremben, hanem versenykörülmények között. Nagyon sokat edzettek, a gyakorlatok az edzéseken és a tét nélküli versenyeken megvoltak, összességében tehát sokat léptünk előre, és ez a fontos.
Altorjai Sándor, delegációvezető: Az ugrás nagyon jó volt, ugye zavaró körülmény volt, hogy ketten is megsérültek előtte. Már az olasz versenyző bokasérülésénél is nagyon lassan reagált az orvosi team, aztán a Zsófi előtt ugró bolgár tornásznál ez még nehezebben ment, falakkal takarták el, infúziót kötöttek be, pedig térdsérülése volt, nem is értettük, miért nem hozták le azonnal a hordágyon. Zsófiék kaptak plusz melegítést, utána pedig két kiváló ugrást hajtott végre Zsófi. Nagyon örülök neki, bár nem tudom, hogy szabad-e örülni neki. Nem tudom, hogy ez mindenkinek tetszeni fog-e, de azért vállalom, hogy ismét örülök, ismét boldog vagyok, és ismét szuper teljesítmény volt egy magyar versenyzőtől. Remélem, hogy most elég nemzet volt ahhoz, hogy felhőtlenül örülhessünk, és ezt senki nem fogja kritizálni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában