Az ST Solar segített

2022.08.16. 11:30

Napelem mosolyog a kisapostagi óvodában

Tavaly szeptemberben egy országos videós pályázati felhívást tett közzé az óvodák részére egy dunaújvárosi telephelyű cég, az ST Solar Kft. A pályázaton a Kisapostagi Mosolykert Óvoda egy komplett napelemes rendszert nyert, amelyet a pályázatot kiíró cég is telepített.

Kállai Félix

Képünkön Tímár Milán, Budainé Krajcsovics Anita, Nagy Attila és a szerelő csapat áll az átadott napelemes rendszer előtt.

A hivatalos átadón az ST Solar Kft. képviseletében Tímár Milán, Nagy Attila, a település polgármestere, és az óvoda vezetője, Budainé Krajcsovics Anita vett részt.  Elsőként Tímár Milánt kérdeztem a projekt indulását megelőző alapelvekről.

– A felhívásunk mögött van egy környezettudatos cél, amelyet szeretnénk képviselni a legfiatalabbak körében is. Cégünk számára kiemelten fontos a környezetvédelmi célok ismertetése és népszerűsítése. Kiírásunkban egy rövid videót kértünk az óvodáktól, amelyben bemutatják a környezettudatosságukat, majd ezeket a videókat megosztottuk a közösségi oldalunkon. Mint lokálpatrióta embernek a szívem dobbant meg, amikor a kisapostagi Mosolykert óvoda nyerte a facebookos szavazást. Jó érzés, hogy a mai telepítésünk mögött a szülők, a pedagógusok és a település lakóinak összefogása áll.

 

– Technikailag milyen rendszert építettek ki?
– A telepítés során 13 napelemet szereltünk fel. Ez a bővíthető rendszer az óvodának jelenleg közel 6000 KW/h-át képes megtermelni egy év alatt. Egy nagyobb invertert engedélyeztettünk az óvoda részére, ez azt jelenti, hogy kétszer ekkora terhelést is képes kezelni. A napelemek száma tehát tovább bővíthető 26-ra. Ezáltal akár 12 ezer KW/h energiát is megtermelhetnek. Az éves elszámolásnak köszönhetően a nyáron termelt energiát ősszel és télen is fel tudják majd használni. Maximum egy hónapos szolgáltatói átfutási idő után az óvoda már tudja használni a rendszerünket. Az áramszolgáltató felé nekünk még van egy készre jelentési kötelezettségünk. A szolgáltató ezt követően egy órát szerel fel, ami a termelést és a fogyasztást is méri majd.

 

– A társadalmi szerepvállalásuk mögött bizonyára üzleti célok is megfogalmazódtak. Megérte elindítani a pályázatot?
– Mérést nem végeztünk a megtérülést illetően, de nem is volt releváns. Elég szkeptikusak voltunk a sikert illetően. Félve vágtunk bele a pályázatba. Szerencsére a pályázó óvodák rendkívül aktívak voltak. Nem tudom, hogy mennyire járul hozzá ez a pályázat a sikereinkhez. Szerencsére nagyon sok megrendelésünk van. Tavaly a százszázalékos támogatású pályázat miatt nőtt a megrendelésünk. Az utóbbi időben pedig az energiaárak emelkedése miatt 12-14-szeres megkeresésünk van. De ne csak az anyagiakról beszéljünk, hiszen a megtérülés a szemléletformálásban is megmutatkozhat, a Mosolykert óvoda pedig ebben – már a mi rendszerünk révén is – példát mutat más intézmények számára.

 

És valóban, az óvodát körbejárva látszik, hogy van gazdája. Budainé Krajcsovics Anitát kérdeztem az óvodáról és a megnyert napelemes rendszerről. 
– 2013-ban épült az óvoda, amely összesen 50 gyermek befogadására képes. Az Új Széchenyi Terv keretén belül a projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Alap társfinanszírozásával valósult meg. Modern, az unió elvárásainak teljes mértékben megfelelő épületben dolgozunk. A fenntartónknak köszönhetően (Kisapostag község önkormányzata) folyamatosan fejlődő intézmény vagyunk. Családias környezetben tudnak a gyerekek nálunk nevelkedni, jelenleg 44 fős gyermeklétszám mellett dolgozunk. Ma napelem került az óvodánk tetőszerkezetére. Nagyon szerencsések vagyunk, hogy a kiírt pályázatot megnyertük. Úgy gondolom, nagyban csökkenteni fogja a költségeket. Nem elhanyagolható az sem, hogy a gyerekeket idáig is a fenntarthatóságra neveltük, most egy újabb lépést tettünk a környezettudatosság felé. A gyerekek megújuló energiával fognak találkozni, nekik már később természetes lesz a környezetünk védelme és megóvása. Nagyon örülünk, hogy az ST Solar pályázatán a falu és a környék szívén viselte a mi vágyunkat. Nélkülük nem lenne most napelem az óvoda tetején. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki szavazott ránk, így segítették az előre jutásunkat és köszönjük az ST Solarnak is, hogy ezt a napelem rendszert a rendelkezésünkre bocsátotta.

 

Nagy Attila, Kisapostag polgármestere is örül az óvodai fejlesztésnek. 
– A jelenleg kialakult helyzetet figyelembe véve óriási segítség, hiszen jelentősen megnőttek az energiaárak. Ennek a lehetőségnek köszönhetően a költségeinket jelentősen tudjuk csökkenteni. A most megkapott mennyiség gyakorlatilag elég lesz az eddigi fogyasztás biztosításához. Az önkormányzati épület már jelenleg is ilyen formán biztosítja az áramot a napi működéshez. Azonban a későbbiekben modernebb fűtőberendezések energiaellátásához szükség lesz a jelenlegi kapacitás bővítése. Ezen fejlesztés révén az óvoda éves szinten több millió forintos megtakarítást érhet el. Ez az összeg alapját képezheti a további fejlesztéseknek. Az összes épületünkön szeretnénk megvalósítani a napelemes energiaellátást. Véleményem szerint már rövid távon érezhetjük a napelemes rendszer előnyeit. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában