Adony

2022.08.18. 08:00

Ma ér térségünkbe a korhű római hajó

Török Tímea

A Living Danube Limes Interreg projekt részeként régészek, hajóácsok, építészek, településtervezők, műemlékes szakemberek összefogtak, és teljes életnagyságban megépítettek egy ókori római dunai őrhajót. Az egykori Danuvia Alacris feladata a limes – azaz a Római Birodalom határának – őrzése volt. 
Élethű másának pedig az a célja, hogy felhívja a figyelmet a római limes útvonalának emlékeire, egyúttal összekösse az érintett Duna menti településeket, múzeumokat, emlékhelyeket és támogassa együttműködésüket. 
A gálya 25 fős legénysége augusztus 10. és szeptember 1. között evez a Duna magyar szakaszán. Térségünkben elsőként Adonyban fognak kikötni. Az evezős hajó délután 16 órakor fog az adonyi partokhoz megérkezni, a Bárka Panzióhoz. A római gálya legénységének köszöntése után lehetőség lesz a korhű IV. századi őrhajó megtekintésére. A Magyar Nemzeti Múzeum kulturális menedzsere, Dankovics Rita tematikus vezetést tart Római kalandozások a Duna mentén címmel.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában