Nagykarácsony

2022.09.27. 14:00

Emlékezetes lesz, mert ismét sikeres volt a szüreti mulatság

Reggeltől hajnalig tartott. Lóháton és fogatokkal az egész falut bejárták, sőt körbetáncolták a népviseletbe öltözött mulatozók. Az is résztvevőnek számított, aki csak a kiskapujából tapsolta meg a felvonulókat, de sokan a barátokkal, szomszédokkal társulva, terített asztalokkal várták őket. A „fizetség” egy-egy látványos tértánc volt. Izgalmas, látványos, vidám és szeretettel övezett ünnepük volt a nagykarácsonyiaknak az elmúlt szombaton.

Balogh Tamás

Lóháton és fogaton az egész falut bejárták a szüreti felvonulás alkalmával Nagykarácsonyban Fotók: a szerző

Nagykarácsony - Lehet, hogy hihetetlen, de nehéz szakma egy ilyen esemény megszervezése és lebonyolítása. Jó az, ha vannak támogatói az eseménynek, ezért pályázat­írásban is jónak kell lenni, de vannak jószívű vállalkozások, azokat meg kell nyerni az ügynek. 
Szerencsés dolog, ha a szomszéd településekkel egyeztetve tűzhetik ki a dátumot. Úgy a különleges, vidám hagyományőrzés a vállalkozó kedvűeknek, akiket a másik falvakban is szívesen látnak, akár több héten keresztül is eltarthat. 

Pinke Kata, a helyi Ifjúsági Klub elnöke
 

Elégedetten 

Az eseményről a főrendező, Pinke Kata, a helyi Ifjúsági Klub elnöke mesélt nekünk a fináléban, már a szüreti bálon. – Úgy gondolom, hogy nagyon gördülékenyen ment le a fölvonulásunk. A résztvevők betartották azokat a szabályokat, amiket a közös érdekünkben jó előre rögzítettünk. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy huszonegy csikós, tizenkilenc lovas kocsi valamint több mint száz táncos tartott velünk. Senkivel sem volt gondunk, s ami nagyon fontos: balesetmentesen zártuk a programunkat. 
– Az ünnepi ruházatot elég sokan már megvarratták maguknak, ahogy az egyesületünk is. Akinek ez nem állt a módjában, azoknak Alsószentivánról, illetve az önkormányzatunktól tudtuk kölcsönözni. Legfőbb szempontként az italozásra figyeltünk, hiszen lóháton és fogatokkal tettük meg az utat, az pedig egy veszélyes dolog ittas állapotban. Nagyobb feladatot jelentett a szemetelés megszüntetése, mert nem akartunk csúnya nyomot hagyni magunk után. 

A jövő generációja, az utánpótlás tagjai
 

– Jó hangulatban telt el a dél­előttünk, sok tapsot kaptunk és sokan megvendégeltek bennünket, amit ezúton is köszönünk. Azt a jó kis zenés-táncos túrát Mergl István és Marcsi által készített finom ebéddel zártuk a sportpályán. 
– A délután a felfrissülésé volt, a bálon pedig a kultúrban találkoztunk este, ahol nagy létszámú közönségnek muzsikált a Szamaras zenekar. Itt is nagyon ügyeltünk a biztonságra, ezért a helyiekkel együtt a daruszentmiklósi és az előszállási polgárőrök is mellénk álltak. A feladatokat szervezetünk, az Ifjúsági Klub tagsága oldotta meg, az önkormányzatunktól is kaptunk segítséget, de a NATE és a Center SE is készenlétben állt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában