"Visszajátszók"

2022.11.25. 15:00

A restanciákat járja körbe a Pillanatragasztó

Balla Tibor

Koszi Ferenc Fotó: LI

Fotó: LI

A Rácalmási Művelődési Ház hétvégi programsorozatába illeszkedik a Pillanatragasztó társulat Restanciák című előadása szombaton délután 18 órától. Bár a társulat már egy évtizede létezik, vélhetően kevesen vannak tisztában a „visszajátszó”, vagy playback színház mikéntjével. „A playback improvizációs színház egy közösségi színházi forma, és egyben egy olyan pszichoszociális dimenzió, amelyben a társas rezonancia katarzishoz vezethet.” – határozza meg az Ökopszichológiai Intézet. A színészek a nézők által elmesélt, számukra fontos hangulatokat, történeteket játsszák vissza magukon átszűrve, előzetes megbeszélés nélkül, és mindezt a zenészek támogatják hangkeltő eszközeik, hangszereik segítségével. A színészeket, zenészeket, nézőket és a közülük kikerülő mesélőket a játékmester fogja egységbe. 

Koszi Ferenc, a társulat szószólójaként elmondta, már tíz esztendeje működik a most éppen kilenc tagú közösség, amit Barcsik Elza drámapedagógus hívott létre. Korábban az Egészségmegőrzési Központban volt a székhelyük, de annak bezárásával ők is új otthon keresésébe kezdtek. 

Szabadidejükben, lelkesedésből, a közösségi élmény kedvéért művelik

A városban vagy nem találtak helyet, vagy olyan bérleti díjjal, amit nem tudtak megfizetni. Ugyanis ők ezt a szabad­idejükben, lelkesedésből, a közösségi élmény kedvéért művelik, előadásaik is ingyenesek a közönség számára. Végül a rácalmási művelődési házban találtak megfizethető próbahelyet. Nem sokkal később házigazdáik úgy határoztak, ez olyan kulturális értékszegmens, hogy ingyen a rendelkezésükre bocsátják a helyet. 

Az előadás plakátja

Akik már jártak az előadásaik egyikén, tanúsíthatják, hogy parádés hangulata van az egész estének. Számukra az ad lendületet a folytatáshoz, ha látják, hogy egy mély témát sikerült még mélyebbé tenni, és a közönségben ez valakit megérint, vagy – ha olyan a téma – a felhőtlen szórakozást látják visszatükröződni a szemekben. Olyankor érzik, hogy megérte. 
Ezúttal a restanciák témakör a kiindulópont. Kinek, milyen? Kinek milyen. 
 

Az előadás plakátja 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában