Ünnepi menü

2022.12.09. 09:00

A káposzta várja a rohamot

Közeleg a karácsony, sok helyen a szenteste „velejárója” a töltött káposzta. Vagyis lassacskán megindul a kereslet, a roham a savanyú káposzta iránt.

Agárdy Csaba

Gádory Dávid évtizedek óta árul a dunaújvárosi piacon

Fotó: Laczkó Izabella

– A karácsonyi nagy forgalom még egy kicsit odébb van, jövő hét végén azonban biztos elindul. A városiak ilyenkor még nem vásárolnak, mert nem tudják hosszú ideig tárolni a káposztát, ők az utolsó pillanatra hagyják a beszerzést. Most a város környékiek, akik sokan disznót vágnak, adják a vevők jelentős részét. Arról se feledkezzünk el, a nagy cégeknél még csak most lesz fizetés – tudtuk meg Gádory Dávidtól, aki évtizedek óta árul savanyúságot a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon. 

Napjainkban vásárlás esetén mindenhol az a legfontosabb kérdés, mennyivel magasabbak az árak, mint egy évvel ezelőtt. 
Gádory Dávid tizenöt–húsz százalékos áremelkedésről beszél, vagyis jóval kisebb, mint az élelmiszerpiac más termékeinél. 
A savanyú káposzták – apró, leveles – egyaránt 1000 forintba kerülnek kilónként. 
Savanyúság téren egyébként széles a kínálat, van, ahol tizenhat féléből lehet vásárolni. Az árak 1000 és 1800 forint között mozognak – persze kilogrammonként. Többféle erős paprika kapható, sokan szeretik ezekkel a töltött káposztát ízesíteni, bár együtt főzni a kettőt kockázatos. Mert, ha egy jófajta cseresznye- vagy gyufapaprika összefő a káposztával, ember legyen a talpán, aki azt szenteste letolja a torkán. 
Olyan standdal is találkoztunk, ahol cékla- és káposztalevet árultak PET-palackban – baráti áron juthatunk így igazi vitaminbombához. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában