Balaton

2023.01.31. 17:00

A mederben hagyott akadályokat számolják fel

Fotó: MW

A Balaton egyik partszakaszán példaértékű összefogás segítette a vízügyet a mederben hagyott akadályok és illegális stégek teljes felszámolásban tavaly. A munka hatékony folytatásához pedig idén további önkormányzatok és civil szerveztek segítségére számít a mederfenntartó – közölte az illetékes Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője. 

Csonki István elmondta, tavaly a tó alacsony vízállása miatt a korábbiaknál jóval több mederben hagyott akadályra derült fény, és több vált komoly veszélyforrássá a fürdőzőkre és a hajózókra nézve. A tavalyi medermentesítő munkálatokról szóló összegzés szerint a Balatonban hagyott mesterséges akadályok miatti bejelentések háromnegyede horgász-, napozó-, illetve bejáróstégek maradványairól szól. Gyakoriak még a szabálytalanul vízben hagyott horgászkarók, amelyek megdőlve és víz alá kerülve különösen veszélyesek, továbbá a kikötésekhez használt kötelek, sodronyok, betontömbök. Az eltávolított tárgyak a vízügy siófoki kikötőjébe kerülnek. 

Csonki István hangsúlyozta: ahhoz, hogy a megkezdett nagyszabású munka minél hatékonyabban folytatódhasson idén, a mederfenntartói jogosultságokkal rendelkező vízügynek szüksége van a szárazföldi részen jogosultságokkal rendelkező önkormányzatok, valamint a helyi civil szervezetek segítségére. Annál is inkább, mert az alapvetően más feladatokat ellátó vízügynek erre a speciális feladatra csak szűkös anyagi és eszközforrás áll rendelkezésre – írja a likebalaton.hu. 
(Forrás: veol.hu) 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában