Reggel óta 350 riasztás

2023.02.04. 16:00

Folyamatosan dolgoznak a tűzoltók Fejérben - frissítve

Katasztrófavédelem

Fotó: Horváth László

Frissítés (16:00) Katasztrófavédelem - Címről címre haladva segítenek a tűzoltók

Reggel óta meg sem állnak a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók, folyamatosan dolgoznak a szél okozta károk felszámolásán. Délután 16:00 óráig csaknem 350 tűzoltói beavatkozásra volt szükség Fejér vármegyében, elsősorban Székesfehérváron és környékén.

A riasztások többsége kidőlt fák miatt érkezett, de több épület lemez-, cserép- és zsindelyfedésű tetőszerkezetét, illetve homlokzatát megbontotta a viharos szél.

A szél miatt kifordított fák lakóházakra, kerítésekre, utakra, elektromos vezetékekre dőltek, helyenként elszakítva azokat. Emiatt fennakadásokra kell számítani az áramellátásban és a közlekedésben is. Fejérben több mint kétezer fogyasztási helyen nincs átmenetileg áram, mert elszakadtak a vezetékek. A katasztrófavédelem folyamatos kapcsolatot tart fenn a szolgáltatókkal a helyzet rendezése érdekében. A tűzoltók és az áramszolgáltató szakemberei egymás mellett dolgoznak. A tűzoltók megtisztítják a vezetékek környezetét a kidőlt fáktól, hogy hozzáférjenek a szolgáltató szakemberei.

Aba-Belsőbárándnál vasúti sínre dőlt egy tizenöt méter magas fa. Az arra haladó személyvonat nem tudott továbbmenni. A tűzoltók két motoros láncfűrésszel darabolták fel a fát, és lerakodták az ág- és rönkdarabokat. A vonat ezután folytathatta útját. A börgöndpusztai vasútállomásnál pedig két vágány között dőlt elektromos vezetékre egy nyárfa.

Székesfehérváron egy áruház lemeztetejét körülbelül száz négyzetméteren felszakította a szél. A lógó, balesetveszélyes részeket a tűzoltók visszarögzítették.  A Palotai úton parkoló autóra dőlt egy fa. A vármegyeszékhely több kereszteződésében a jelzőlámpát is letépte a szél. A Damjanich utcában két fenyőfa gyökerestől kifordult a földből és vezetékre dőlt. A fenyőket a tűzoltók létrákkal megtámasztották, és az emelőkosaras járműből ledarabolták.

Soponyán egy régi építésű lakóház csúcsfala leomlott, a házban tartózkodó lakónak nem esett baja. A balesetveszélyes részt elkerítették, az idős férfinak az önkormányzat biztosított szállást.

Fejér vármegye nagy részén továbbra is a legmagasabb, piros riasztás van érvényben az erős szél miatt. Aki teheti, maradjon otthon a riasztással érintett területen. Ahol akadozik az áramellátás, tanácsos nem lemeríteni a mobiltelefont, hogy baj esetén segítséget lehessen hívni. Akinek halaszthatatlan teendője van, indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról, mert sok út le van zárva a kidőlt fák miatt.

Alaphírünk: 

A rendkívül erős szélben szombaton délelőtt több mint 180 bejelentés érkezett a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási főügyeletére. Fejér vármegye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói, valamint az önkéntes mentőszervezet tagjai február 4-én kora reggel óta címről címre haladva számolják fel a szélvihar okozta károkat.

A legtöbb jelzést Székesfehérvárról és a vármegyeszékhely közeli településekről, valamint a Velencei-tó környékéről adták. Legtöbbször útra, vezetékekre dőlt fák miatt kérik a katasztrófavédelem segítségét, helyenként épületek - köztük lakóházak, áruház, kollégium, irodaház tetejét, homlokzatát - rongált meg a szél.

A balesetek megelőzése érdekében a legjobb, ha a piros meteorológiai riasztással érintett területen mindenki otthon marad. Aki mindenképpen autóba kényszerül, indulás előtt tájékozódjon a meteorológiai helyzetről és az utak állapotáról, mert előfordulhat, hogy a kidőlő fák miatt utakat kell lezárni. Aki teheti, az autójával épületektől, villanyvezetékektől, reklámtábláktól, fáktól távol parkoljon.

Akit gyalogosan ér el a vihar, keressen védett helyet egy épületben, aluljáróban. Távol haladjon a fáktól, épületektől, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést.

Ha valahol a szél, vagy egy szél miatt kidőlt fa komoly károkat okoz az épületben, hívják a 112-es segélyhívó számot.

Az erős szél miatt megnőhet a szén-monoxid miatti riasztások száma is. Megfordulhat a kéményben az áramlás, mert a szél visszafújja a füstgázt a kéménybe, ami miatt a nyílt égésterű fűtőeszközöknél szén-monoxid keletkezhet. Fontos a figyelmeztető tünetekre figyelni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában