Adva kapunk

2023.05.28. 13:00

Mindannyian utazók vagyunk egymás életében

Egy jókor mondott jó szónak ereje van. Adva kapunk. Mindannyian utazók vagyunk egymás életében. Azt gondolom, szerencsés emberek vagyunk.

Domonyik Józsefné

Dunaújvárosban, a Kertvárosban van egy különleges utca, az Akácfa utca. Kedves emberek lakják. A többségük 1965 óta, vagy azoknak a gyermekei, unokái élnek itt. Kérdezhetik, mitől olyan különleges? Itt is adott az Élet nehéz helyzeteket, itt sem volt kolbászból a kerítés, itt is volt kanálcsörgés, öröm is bánat is.  

Mi 1965 októberében költöztünk a családommal Dunaújvárosba. Három társasház volt az Akácfa utcában, és sok hasonló korú kisgyemek. Mindig akadt játszótárs. Hol az egyik udvarba mentünk, hol a másikba, vagy a játszótérre, vagy a kiserdőbe, vagy a völgybe, szánkózni, papsajtot és szedret szedni…S rengeteg lekváros kenyeret ettünk. Volt egy rollerünk, amit az utcában mindnyájan közösen használtunk. Könyvtárba a Diófa utca első házába, Hergovicsékhoz jártunk. A vizet a Nyárfa utca sarkáról hordtuk eleinte, kannában. A szüleink vaskályhával fűtöttek.

Este akkor mentünk haza, amikor a lámpák kigyúltak. A biciklivel váz alatt is tudtunk menni. Leginkább úgy mentünk. A vizet a kerti csapból ittuk, a tenyerünkből. Mi még gyűjtöttük a takarékbélyeget, és hétvégén eljutottunk a Vidám Parkba. Imádtuk az ugróiskolát. Sokat labdáztunk, ugróköteleztünk. A kerti kapukat nem igazán zártuk. 

Eszembe jutnak a nevek: Jancsi, Katinka, Jocó, Erzsi, de mi Nyuszikának hívtuk, Öcsi, István, Erzsike, Mariann, de mi csak Macónak szólítottuk, Zsuzsi, Erika, és Juditka, igaz mi csak Csutinak becéztük. Józsi, és Mariann, és Isti... S persze mi a húgommal. A szívem megtelik melegséggel, ha rágondolok a régi időkre.

Ha a kortársaimmal találkozom, mindig nagyon örülünk egymásnak. Szeretettel fordulunk egymás felé, nem csak szomszédok voltunk, annál többek. Az életünk részei voltak abban a fontos időszakban. Jó volt itt kisgyermeknek lenni! 

Itt mindig törődtek egymással az emberek, odafigyeltek egymásra.

Amikor a szél levitte a háztetőről a bádoglemezeket a nagy viharban, a István, az alsó szomszéd jött fel. Édesapánkhoz hozott fóliát is hogy gyorsan  segítsen. Körbejárnak babaruhák, mint régen, mesekönyvek, gyermekjátékok, újságok, virágmagok, mint a családban.  Tudnak örülni egymás örömének, s tudnak vígaszt is nyújtani, amikor arra van szükség.

 Jó a kerítésen át kicsit diskurálni, örülni a mandulafa, liliomfa virágzásnak, a jó időnek, és együtt szomorkodni azon, hogy a vihar letörte a gyönyörű vérszilva ágát. 

Egyszer régen Dóra néni ajándékozott kedvenc virágából mindenkinek: a gyönyörű japán amariliszt. 

 Az újonnan beköltöző családtól Édesapám egy rajzot kapott a kisiskolás Emmától, később egy kis kosárnyi húsvéti ajándékot. 

A virágok most is körbejárnak. Margit nénitől a téltemető, Erzsikétől a gyönyörű sárga virág, Gyöngyikétől a krókuszok, Barta Erzsike nénitől a szamóca, Böbikétől a tüdőfűvel, rozmaringgal gazdagodott Édesapánk, Pál István kiskertje. Ő is megosztja a kedvenc sárga violáját, a hunyorját a szomszédokkal. 

Néhány éve szívet melengető kezdeményezés indult el a környékbeliek által, húsvéti tojásfa, és advent karácsonyfa díszítés szinesíti az itt élők életét. Úgy gondolom, jó itt lakni.

Sok víz lefolyt azóta a Dunán. A régi lakók közül sokan elköltöztek. Többen már a csillagokon túlra is, s csak az emlékeinkben élnek. Az itt élő szomszéd néniktől, és bácsiktól mindig kaptam egy-egy biztató, támogató mondatot. Egy-egy erőt merítő történetet, amit megosztottak velem. 

Vagy egy jókor mondott jó szót. Aminek ereje van. Adva kapunk.

Mindannyian utazók vagyunk egymás életében.  Azt gondolom, szerencsés emberek vagyunk. S Dóra néni virága, a japán amarilisz mindig felbukkan, néha a legváratlanabb helyen. Az Élet folytonosságát jelzi. S mi mindig örömet leljük a szépségében.

A virágok hidak is. Dóra néni virága minden évben itt pompázik a kiskertekben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában