Pálhalma

2023.06.05. 10:41

Elvitte az ezüstérmet a börtönben nevelkedő tehén, Roló

Dobogós helyezéseket hódítottak el a Pálhalmai Agrospeciál Kft. haszonállatai az idén harmincadik alkalommal megrendezett Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásáron. A büntetés-végrehajtás gazdasági társasága ROLÓ nevű üszőjével - a holstein-fríz szűz üsző kategóriában - a megtisztelő második helyezést érte el.

DUOL

A májusban Hódmezővásárhelyen, a Hód-Mezőgazda Zrt. Kiállítási Centrumában megtartott rendezvény Magyarország legnagyobb állattenyésztési kiállítása a szarvasmarha, ló, sertés, juh, kecske, baromfi, díszbaromfi, nyúl ágazatokkal, halászati és vadászati kiállítással. Idén több mint 500 agrárgazdasági kiállító, köztük 200 állatkiállító gondoskodott az élménydús programsorozatról - adta hírül a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Kommunikációs Osztálya.

Bajnok tehenünk, a második helyezést elérő Roló még csak 10 hónapos serdülő, így a jövőben még számos siker várhat rá az idősebb kategóriákban. A sertésbírálat szintén eredményesen zárult a büntetés-végrehajtás számára, az ifjonc bv-s malacok a harmadik helyre kocogták fel magukat. Az állatok versenyen való indítását gondos kiválasztás és alapos felkészítés előzte meg - írták. Majd hozzátették: szarvasmarhánk rangos elismerésének érdemét igazolja, hogy a holstein-fríz fajta tenyésztése, fenntartása csakis a világ legkorszerűbb tartástechnológiájával történhet, hiszen enélkül nem lehetne a fajtában rejlő genetikai adottságokat felszínre hozni, és azokat hatékonyan kiaknázni. A holstein-fríz rendkívül szigorú szelekciós nyomással kitenyésztett fajta, amely az ágazat leghatékonyabb tejtermelésre képes tejelő szarvasmarha-fajtája. 

 


Az Agrospeciál Kft.-ben jelenleg 98 százalék fölötti vérhányadú holstein-fríz szarvasmarha populációt tartanak számon. A gazdaság legfontosabb bevételi forrása a tej, hízóalapanyag, hízott marha, illetve tenyészállat értékesítésből származik. Tradicionálisan szarvasmarhatartó gazdaság, több mint fél évszázada szolgálja ki a magyar fogyasztókat, közvetetten, minőségi tejjel. A héten ünnepeltük a tej világnapját, amelyet azért hívtak életre, hogy elismerje a tej, mint globális élelmiszer fontosságát. A telepen lévő, jelenleg közel 900 tehén egy tehénre jutó éves tejtermelése több mint 9 000 kilogramm - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Kommunikációs Osztálya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában